Jurečka chce představit novelu zákoníku práce. Výpověď bez udání důvodu v ní nebude

Události, komentáře: Nezaměstnanost pod čtyřmi procenty (zdroj: ČT24)

Mít nejnižší nezaměstnanost z Evropské unie je skvělá vizitka pro Česko, řekl v Událostech, komentářích ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zdůraznil, že to není zásluha jediné vlády, tento trend je dlouhodobý. V příštích dnech hodlá představit návrh novely zákoníku práce, která má udržet nezaměstnanost nízkou i do budoucna. Členka sněmovního výboru pro sociální politiku Vladimíra Lesenská (SPD), která byla také hostem pořadu, se v mnoha bodech s ministrem shodla – bez nahlédnutí do paragrafového znění ale nemůže předvídat, zda SPD novelu podpoří.

V Česku v březnu klesla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu na 3,9 procenta, je tak aktuálně nejnižší ze všech zemí Evropské unie. To však znamená problém pro zaměstnavatele, kteří mívají problém najít pracovní sílu. Odborníci se navíc obávají, že s postupem času začne ubývat pozic pro méně kvalifikované osoby, které v budoucnu budou mít problém práci hledat.

Ministr zmínil, že v Česku přibylo za poslední dva roky asi 120 tisíc lidí převážně z Ukrajiny, kteří neobsazené pozice pomáhají naplnit. „Rozhodně počítáme s tím, že chceme více zapojit lidi z domácího pracovního trhu, tedy české občany,“ řekl. Nabízí se podle něj cesta přes zkrácené úvazky či motivaci lidí v důchodovém a předdůchodovém věku, aby zůstávali v zaměstnání déle, v poslední řadě pak přijímat další pracovníky ze třetích zemí. „To je strategie, kterou děláme a dělat budeme tak, abychom využili plně a maximálně potenciál českých firem,“ prohlásil.

Jurečka odmítl, že by bylo možné situaci řešit zavedením výpovědi bez udání důvodu. Zmínil, že v tomto ohledu naslouchá i firmám, které by tuto možnost uvítaly, i koaličnímu partnerovi ODS, který ji také podporuje. Podle Jurečky by se ale musely u návrhu vyřešit dvě klíčové věci: kolik by zaměstnavatel vyplácel zaměstnanci odstupných platů a jak by vypadala podpora čerstvě nezaměstnaných ze sociálního systému. Zde zmínil možnou inspiraci dánským modelem. „Pokud nevyřešíme tyhle dvě věci, nemůžeme problém řešit od konce,“ upozornil. V chystané novele zákoníku práce výpověď bez udání důvodu nebude, slíbil.

„V našich podmínkách bez sociálního zabezpečení a (...) inspirace v Dánsku by to bylo hodně velké riziko,“ souhlasila s ministrem Lesenská. Podle ní mají dnes firmy prostředky, jak rozvázat pracovní poměr třeba s nespolehlivým zaměstnancem, zmínila zkušební dobu nebo dohodu na dobu určitou. „Firma má možnosti si toho zaměstnance ‚osahat‘ a zjistit, co může, co zvládá, nezvládá.“ Jako možnost by viděla prodloužení zkušební lhůty, které podle Jurečky bude návrh novely zákoníku práce obsahovat.

Pomoc formou rekvalifikace

Další velkou pomocí lidem nacházet si i do budoucna práci je pak možnost rekvalifikace. „To je věc, na kterou se teď s Úřadem práce soustředíme,“ vysvětlil Jurečka. Během příštích dvou let by rád dostal do systému rekvalifikace asi sto tisíc lidí, kteří tak zřejmě dosáhnou na lepší výdělky. Česko na projekt dostalo z EU 5,5 miliardy korun. Za březen do něj vstoupilo asi 4,5 tisíce lidí, dodal ministr.

Lesenská zmínila také problémy s českým systémem školství. „Firmy mají problém s mladými lidmi, kteří jdou ze školy, nemají návyky, neumějí svou profesi jako takovou,“ řekla.

Chystaná novela zákoníku

Novela zákoníku práce přinese celou řadu významných změn pro zaměstnance i zaměstnavatele, prohlásil Jurečka. „Víme, že v příštích zhruba sedmi, osmi letech projde pracovní trh celou řadou změn. Ani dnes úplně přesně nevíme, jaké budou,“ poznamenal Jurečka a zmínil například nástup umělých inteligencí. „Představíme (novelu) v příštích dnech, už ji máme napsanou a připravenou,“ oznámil.

Pro Lesenskou se nad návrhem stále vznáší mnoho otazníků. „Proběhlo vnitřní připomínkové řízení, nevím, jestli se už dostala i do vnějšího připomínkového řízení, takže paragrafové znění jsme ještě neviděli,“ uvedla. Nedokáže tedy v současnosti určit, zda by SPD novelu v navrhované podobě podpořila.