Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 3,9 procenta

Nezaměstnanost v březnu klesla. Pomohly sezonní práce (zdroj: ČT24.)

Míra nezaměstnanosti v Česku se po dvou měsících vrátila pod čtyři procenta, v březnu se snížila na 3,9 procenta. Vliv mělo teplé počasí, uvedl Úřad práce ČR. Na konci března bylo bez práce 288 623 lidí, o 7484 méně než v předchozím měsíci. Počet volných pracovních míst se meziměsíčně zvýšil o 81 na 268 660. Před rokem byla nezaměstnanost nižší, na konci března 2023 dosahovala 3,7 procenta.

Nezaměstnanost proti únoru klesla ve všech 14 krajích a v 68 z 77 okresů Česka. „Díky mimořádně teplému počasí se do celorepublikového vývoje nezaměstnanosti v březnu již výrazně promítly začínající sezonní práce, například ve stavebnictví. K podnikání se také začaly vracet osoby samostatně výdělečně činné, které v zimě přerušily činnost a zvolily evidenci na úřadu práce,“ sdělil Krištof.

Česko sice podle Krištofa má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, stagnuje ale počet evidovaných volných míst, který zůstal už čtvrtý měsíc po sobě prakticky stejný a je stále nižší než počet uchazečů o zaměstnání. „O to důležitější je, aby se lidé snažili průběžně vzdělávat i rekvalifikovat – je to nezbytné, aby získali lepší zaměstnání a mohli si vydělat víc. Trh práce se stále rychleji mění a s tím i poptávka po nových kompetencích a znalostech,“ dodal.

Rekvalifikací podpořených úřady práce se ke konci března účastnilo 4215 lidí, což je meziročně nárůst o více než polovinu. Zaměstnání úřady práce v březnu zprostředkovaly 26 382 lidem, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loni.

Nejvyšší nezaměstnanost měl Ústecký kraj, nejnižší Praha

Nejvyšší nezaměstnanost byla v březnu v Ústeckém kraji se šesti procenty. Nejnižší podíl lidí bez práce byl 2,8 procenta v Praze. Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší na Karvinsku, kde dosáhla 8,2 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,5 procenta lidí.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku v březnu 1,1 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku s 10,5 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Mladoboleslavsku, na jednoho uchazeče tam bylo pět míst.

Zaměstnavatelé mají podle Úřadu práce ČR nejčastěji zájem o stavební dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, o montážní dělníky, řidiče nákladních aut, kuchaře nebo uklízeče. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze a ve Středočeském kraji.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Česku v březnu 265 136, tedy o 7240 méně než o měsíc dřív.

Ukrajinců s dočasnou ochranou, kterou dostali jako uprchlíci před válkou, od napadení Ukrajiny Ruskem v únoru 2022, získalo v Česku práci 397 915. Víc než dvě třetiny z nich byly ženy. Někteří už se vrátili na Ukrajinu nebo ze zaměstnání odešli, na konci března tak na území Česka pracovalo 124 324 Ukrajinců s dočasnou ochranou. Zaměstnání mají hlavně ve Středočeském a Plzeňském kraji a v Praze, nejčastěji jako montážní a stavební dělníci, v dopravě a jako obsluha strojů a zařízení. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali pracovníky, které tolik potřebovali, uvedl Úřad práce ČR.

Analytici: Nezaměstnanost klesla díky sezonním faktorům

„Tradičně nezaměstnanost v březnu začíná klesat v souvislosti se zahájením sezonních prací, letošní pokles byl očekáván o to citelnější z titulu nadstandardně teplého počasí, které umožnilo zahájit sezonní práce dříve. Navzdory tomu však podíl nezaměstnaných osob poklesl jen velmi mírně a méně, než odpovídá tradiční sezonnosti,“ komentoval hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Na mírnější pokles nezaměstnanosti proti předchozím letům upozornil i hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. „Na březnové poměry pak aktuálně máme nejvíce nezaměstnaných od roku 2017, a naopak nejméně volných pracovních pozic od roku 2018,“ poznamenal. „Žádné katastrofické scénáře ovšem nejsou na místě, situace na českém pracovním trhu zůstává v historickém i mezinárodním srovnání klidná, pouze se přehřívá o něco méně, než bylo v nedávných letech obvyklé,“ dodal.

Advokát Michal Peškar k nezaměstnanosti v Česku (zdroj: ČT24)

„Ve srovnání s předchozími lety bylo sice v březnu volných pracovních míst méně absolutně, i relativně v poměru k nezaměstnaným, ale jejich počet zůstává i nadále vysoký. Recese tuzemské ekonomiky v loňském roce se do zhoršení situace na pracovním trhu promítla jen okrajově,“ míní analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Také podle ekonoma společnosti Deloitte Václava Frančeho byl pokles o jednu desetinu procentního bodu proti únoru očekávatelný. „Je to typický březnový výsledek, kdy nám nastupuje jaro, takže firmy začnou nabírat sezonní pracovníky a lehce nám poklesne podíl lidí bez práce,“ poznamenal. Upozornil ale, že dosažitelných uchazečů je méně než volných pracovních míst. „Takže firmy budou těžko shánět zaměstnance,“ dodal.

Ekonom Franče o nezaměstnanosti v březnu (zdroj: ČT24)

Podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka není problémem snížení počtu volných pracovních míst, ale jejich regionální rozložení. „Volných míst je nejvíc tam, kde je malá nezaměstnanost a naopak,“ upozornil.

Podle analytiků směřuje letošní rok k vyšší průměrné nezaměstnanosti než loni, kdy dosáhla 3,6 procenta. Dramatický nárůst ale nečekají, celoroční hodnota podle nich zůstane pod čtyřmi procenty. „Podle našeho průzkumu HR Trends 2024 navíc 28 procent firem očekává pozitivní vývoj svého podnikání včetně zvýšení prodejů a plánuje proto realizovat v minulosti odkládané nábory, což naznačuje vracející se optimismus na trhu práce,“ uvedl generální ředitel společnosti Randstad Česká republika Martin Jánský.