Návrh na výpověď bez udání důvodu dělí koalici

Události: Návrh na jednodušší propouštění (zdroj: ČT24)

Návrh NERV na zavedení výpovědi bez udání důvodu za cenu zvýšení odstupného nemá podporu celé vládní koalice. Zjistila to Česká televize. Plán uvolnit díky snazšímu propouštění zaměstnanců český trh práce podporuje jen vládní ODS, TOP 09 a část Starostů. Proti jsou naopak zatím lidovci a Piráti.

Firma v Sazovicích na Zlínsku vyrábí pilové pásy pro společnosti, které těží a zpracovávají dřevo. Zákazníci loni nakupovali méně, a firma tak propustila asi dvacet zaměstnanců, tedy necelou pětinu. „Historicky jsme celou dobu jeli na tři směny. Bohužel loňský rok byl natolik vysoký útlum, že jsme byli nuceni přejít na dvě směny,“ řekl výkonný ředitel Dudr Tools Sazovice Ondřej Turecký.

Naopak kovárna sídlící ve Zlíně nemůže sehnat dostatek zaměstnanců. Díly pro podvozky nákladních aut tady vyrábí čtyři sta lidí. „Dlouhodobě se trápíme s kvalifikací. Na trhu nejsou pracovníci se zaměřením na kovářství,“ vysvětlil výkonný ředitel firmy Kovárna VIVA Zlín František Červenka.

Právě snadnějším nabíráním a propouštěním zaměstnanců vysvětluje ministr financí, proč podporuje zavedení výpovědi bez udání důvodu. V takovém případě musí podle Zbyňka Stanjury vzrůst i odstupné. „To je klíčový parametr. Nemůžeme říct, že bude výpověď bez udání důvodů a nebude domluvené solidní odstupné,“ vysvětlil ministr financí a 1. místopředseda strany Zbyněk Stanjura (ODS).

Až trojnásobek současné výše odstupného


Aktuálně dostávají zaměstnanci odstupné ve výši až tří svých měsíčních výdělků. Koaliční strany vyjednávají o tom, že by to mohl být dvou a až trojnásobek této částky. „Dovedu si představit i přímo podání výpovědi bez udání důvodu, ale s tím, že budou ošetřeny ty skupiny obyvatel, které jsou ohroženy,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu TOP09 Jan Jakob.

„Část poslanců má jisté pochybnosti, my se snažíme, aby opravdu i zaměstnanci byli chráněni,“ řekla místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). „Takové změny nedopustíme bez toho, aby tam bylo dostatečné jednoznačné vyvážení pro lidi,“ dodala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Proti jsou v tuto chvíli lidovci. A ministr práce to nevnímá ani jako prioritu. „Pro mě otázka výpovědi bez udání důvodu vůbec není téma,“ řekl vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a předseda strany Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle opozice by mohly být v nevýhodě ženy s dětmi a starší lidé

Sněmovní opozice s návrhem na uzákonění možnosti propustit zaměstnance i bez udání důvodu nesouhlasí. A to ani v případě, že by díky tomu lidem citelně vzrostlo odstupné. „Obávám se, že by to mohlo vést k tomu, že by se firmy mohly zbavit třeba žen s často nemocnými dětmi nebo starších zaměstnanců s vysokými platy,“ poznamenala předsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. „Dát někomu výpověď bez udání důvodů je mít z toho člověka otroka,“ řekl předseda poslaneckého klubu, místopředseda hnutí Radim Fiala (SPD).

Vládní koalice chce mít dohodu na reformě zákoníku práce hotovou během několika měsíců. Na podzim by ji mohli začít schvalovat poslanci.