Jednání o vládních úsporách se blíží. Koalice očekává obstrukce, hrozí omezením řečnické doby

Události: Jednání o vládních úsporách se blíží (zdroj: ČT24)

V úterý čeká poslance mimořádná schůze, na jejímž programu je konsolidační balíček. Opozice vládní návrhy kritizuje a avizuje dlouhou debatu. Protáhnout se může už úvodní část schůze, tedy schvalování programu. Koalice je odhodlaná úspory prosadit, i za cenu nočních jednání. Připouští také, že může dojít k omezení řečnické doby.

„Podstata není vůbec v tom, jestli se pojede v noci, do půlnoci nebo do dvou hodin ráno. Podstata je v tom, že vláda není schopna vysvětlit elementární věci, které v tom daňovém balíčku jsou,“ vyjádřil se místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO).

„Budeme rozebírat resort od resortu, položku od položky. Budeme očekávat, že je budou vysvětlovat. Dokud nám to nevysvětlí, schůze nemůže skončit,“ dodal.

Vláda sérii úspor prosazuje kvůli dlouhodobě ztrátovému hospodaření Česka, podle opozice ale balíček poškodí ekonomiku. Jednání se nemusí protáhnout pouze přes jednu noc, koalice proto připouští, že může dojít i na omezení řečnické doby.

Michálek: S obstrukcemi si umíme poradit

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) očekává, že to bude potřeba, vzkazy od opozice jsou podle ní jednoznačné. „Alespoň v tomto kroku můžeme zefektivnit debatu,“ připustila.

„Očekáváme, že budou další obstrukce, ale ukázali jsme, že si s tím umíme poradit. Parlament má probrat věci do detailu, ale jednání není nekonečné,“ sdělil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Buď tam budeme do půlnoci a ráno pokračovat, nebo se pojede nonstop. Počítám s tím, že určitě budeme jednat jak o balíčku, tak o důchodech celý týden, jsou to silná témata,“ myslí si předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Chystané změny

Opatření, kterým vláda říká ozdravná, mají mírnit deficit. Schodky rozpočtů se jimi v příštích dvou letech podle plánu srazí zhruba o 151 miliard korun. Za hlavní část kabinet považuje snížení výdajů o 78 miliard. Zvýšení odvodů má přinést 72 miliard.

Každý při nákupech pocítí chystané změny DPH. Místo tří sazeb chce vláda zavést jen dvě — dvanáct a jednadvacet procent. Od kroku si slibuje zjednodušení systému i efektivnější výběr. Osvobozené budou knihy, do nižší sazby se dostanou třeba potraviny nebo léky. Do základní sazby pak mají zamířit i nápoje či služby kadeřníků.

Koalice chce také zvýšit daň z příjmu firem na jednadvacet procent. S vyššími odvody počítá u tabáku, alkoholu, hazardu i nemovitostí. Stoupnou platby osobám samostatně výdělečně činným. Zanikne dvaadvacet výjimek, například školkovné. A zaměstnanci budou nově platit nemocenské pojištění, v průměru 250 korun měsíčně. Na základě toho se již nevrátí takzvaná karenční doba – lidé tak budou dále dostávat peníze i za první tři dny pracovní neschopnosti.