Hladiny řek klesají, noční výstraha před povodněmi se nenaplnila

Hladiny řek a potoků v Česku, které zvedly prudké víkendové lijáky, vytrvale klesají. V tuto chvíli už nejsou žádné ani na druhém stupni. První stupeň platí na Úslavě nebo Berounce. Nebezpečí už nehrozí na Ploučnici a Lužické Nise. Rozvodněné toky poškodily silnice, mosty, utrhly se některé svahy a vytopená je i řada domů. Dvě vesnice hasiči preventivně evakuovali.

Výstrahy meteorologů se nenaplnily, na prvním povodňovém stupni byly ještě ráno v Liberci Lužická Nisa a Ploučnice v Mimoni. Aktuálně není v kraji na tomto stupni, značícím bdělost, žádný z toků. Ještě v neděli večer byla přitom hladina Panenského potoka v Pertolticích na Českolipsku na druhém stupni. Na Liberecku ale už večer ani v průběhu noci nepršelo.

I přesto prudké lijáky v Liberci způsobily škodu jen na majetku města minimálně za 70 milionů korun. Výčet škod však podle radnice ještě není definitivní. V krajském městě v sobotu od poledne do půlnoci napršelo přes 45 litrů vody na metr čtvereční a vyhlášen byl druhý povodňový stupeň. 

Likvidace škod bude Liberec stát desítky milionů

O pomoc při odstraňování škod chce radnice jednat s ministrem průmyslu a obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (oba za ANO). „Definitivní výši škod budeme znát v následujících hodinách a dnech, nicméně už teď víme, že odstranit všechny následky povodně nás přijde řádově na desítky milionů,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Asi nejvážnější byla situace ve Fibichově ulici u zoo, kterou zaplavila voda, a poté v Rychtářské ulici v Ruprechticích v důsledku poškození části potrubí, skruží a propadu zeminy. V místě vznikl několik metrů hluboký kráter.

„Při prohlídce lokality technici zjistili, že velká voda cestou sebrala obrovské množství větví, klád, kamení a trávy, proto došlo k ucpání kanalizace na několika místech najednou. Na vině, jak ukázal rychlý průzkum v místě události, jsou ale i někteří majitelé okolních nemovitostí, kteří v minulosti načerno připojili své septiky právě do hlavní dešťové kanalizace, aby se vyhnuli platbám za jejich vyvážení,“ řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. 

Bez teplé vody zůstane ještě nejméně týden kvůli víkendovým povodním asi 1600 bytů v děčínské místní části Bynov. Teplárna Termo Děčín, kterou voda zasáhla, aktuálně prostory vysouší a demontuje poškozené teplárenské zařízení. Řekla to vedoucí oddělení obchodu a marketingu Kateřina Drbalová.

Na Plzeňsku působila komplikace především rozvodněná řeka Úslava. V Koterově je už ale v současnosti na prvním povodňovém stupni. Při posledním měření dosahovala 121 centimetrů, normálně se přitom pohybuje okolo 45. Hladina kulminovala okolo nedělní čtvrté odpoledne, kdy ještě byla vylitá z koryta.

Není to přitom v poslední době poprvé, naposledy to bylo minulý týden a podobná situace byla v květnu. Voda ale klesá také v Sušici na Otavě, kde byl v neděli třetí stupeň povodňové aktivity. V noci v Plzeňském kraji výrazně nepršelo a nemělo by ani v následujících dnech.

Odklízení škod na Jesenicku

V obcích na Jesenicku stále odklízí škody po nedělních vydatných deštích. Ty rozvodnily například řeku Bělou, která zaplavila část tamní silnice a voda se dostala do zahrad i domů místních obyvatel. V Bělé pod Pradědem se škody pohybují v milionech korun.

„Teď teprve nastane ta práce, čeká nás to nejtěžší. Voda opadla, nyní jsou vidět škody. Máme tady zástupce Povodí Odry i zástupce kraje. Škody máme na komunikacích, část je obecních, část církevních. Zasaženy byly i rodinné domky, kam se voda dostala do sklepů a garáží. Voda se odčerpávala ještě v neděli, nyní je čeká vysoušení. Týká se to asi padesáti rodinných domků a některých rekreačních objektů,“ uvedl starosta Miroslav Kružík (nestr.).

Kromě úklidu a vysoušení je podle starosty také potřeba upravit porušené koryto řeky. Přesnou výši škod na obecním majetku zatím nedokázal odhadnout. „Máme objednaného statika na lávky přes řeku a mostky, škoda bude ale i na komunikacích,“ doplnil. 

Škody sčítají i Arcibiskupské lesy a statky Olomouc. Půjdou do milionů korun. „Nejvíce poničeny jsou lesní cesty, které tvoří infrastrukturu stěžejní pro boj s kůrovcem a obnovou lesa. Velká voda se prohnala budovou polesí v Domašově-Bělé pod Pradědem, kde zaplavila přízemí budovy, poškodila zeď a zplundrovala zahradu s parkovištěm,“ uvedla mluvčí Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Dagmar Málková.

Škody jsou i v lesích. „Především v lokalitě Malý Klín. Povodeň kompletně zničila asfaltovou cestu a velké množství štěrkových cest, které jsou velmi důležité pro lesní hospodaření,“ uvedl jednatel společnosti Arnošt Buček.

V obci až do pozdních nočních hodin zasahovaly profesionální a dobrovolné jednotky hasičů, čerpaly hlavně vodu, odstraňovaly naplaveniny a pomáhaly s celkovým úklidem. Od nedělního večera zde zasahuje také jednotka z Hlučína s těžkou technikou. „Většinou provádí provizorní úpravy na vodním toku a odstraňuje naplaveniny. Během dne také očekáváme žádosti občanů o pomoc při čerpání vody z garáží, sklepů či jiných prostor. Z Olomouce na místo také postupně dovážíme vysoušeče,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Na řece Bělá už neplatí žádný z povodňových stupňů, výstraha před povodněmi ale v Olomouckém kraji platí ještě dopoledne.

Události: Odlízení škod po víkendových povodních se rozbíhá pomalu (zdroj: ČT24)

Stát poskytne peníze lidem, které zasáhly povodně

Lidé z Libereckého a Ústeckého kraje, které o víkendu zasáhly bleskové povodně, mohou požádat o mimořádnou dávku ve výši až patnáctinásobku životního minima, tedy 57 900 korun. V obcích Dolní Poustevna a Lobendava na Děčínsku už žádosti o podporu od státu vyřizují mobilní týmy úředníků.  

„V případě povodní může úřad práce poskytnout tuto jednorázovou dávku klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci,“ řekla mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková. 

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že úřady oslovují starosty či hasiče v poničených obcích na Děčínsku, Litoměřicku, ve Šluknovském výběžku a na Liberecku, aby měly přehled o situaci a potřebě podpory. Lidé mohou také volat na bezplatnou linku 800 77 99 00 či napsat elektronicky na adresu callcentrum@mpsv.cz či centrum@mpsv.cz.

Teploty i srážky budou v příštích týdnech průměrné

Nadcházející čtyři týdny budou podle meteorologů srážkově průměrné. „První předpovědní týden bude poměrně suchý, ale už od následujícího týdne by mělo srážek přibývat až ke hranici srážkově nadprůměrných hodnot,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dlouhodobý srážkový průměr ve sledovaném období je v Česku 75 milimetrů.

Podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ by tento týden měl být nejteplejší v celém období od 19. července do 15. srpna. Ve všední dny se nejvyšší denní teploty budou pohybovat okolo 26 stupňů, v pátek může být o něco tepleji. V sobotu pak meteorologové očekávají denní maxima 27 až 31 stupňů Celsia.

„Následně by průměrné týdenní teploty měly postupně klesat a ve druhé polovině předpovědního období budou pravděpodobně už pod hodnotami, které jsou obvyklé pro danou roční dobu,“ sdělili meteorologové.