Hladiny řek klesají, Česko ale může potrápit silné sněžení a vítr

Události: Mráz a sníh (zdroj: ČT24)

Na většině míst České republiky v neděli pokračoval pokles hladiny rozvodněných toků. V Děčíně kleslo Labe z třetího, nejvyššího na druhý povodňový stupeň. Druhý stupeň platil i v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Postupně se uklidňovaly také řeky ve Středočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. Naopak nejvyšší povodňový stupeň stále platí na Vltavě v Českém Krumlově. V částech republiky platí také výstrahy před silným sněžením, závějemi a sněhovými jazyky, náledím a silným větrem.

Situace v Českém Krumlově je několik dní v podstatě stejná. Výška hladiny dosahuje 221 centimetrů, což je stejně jako v sobotu večer. Ovlivňuje to odtok z lipenské přehrady, který je od středy 90 krychlových metrů vody za vteřinu. „Ale situace je stabilní a hladina řeky by se neměla nijak zásadně měnit,“ řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Druhý povodňový stupeň na Vltavě na jihu Čech platí také ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku. První stupeň pak je na řece ještě v Zátoni, která se nachází v blízkosti Českého Krumlova, a v Březí na Českobudějovicku.

Naopak na Labi pokračuje pokles. Z nejvyššího povodňového stupně na druhý se odpoledne po několika dnech snížila hladina řeky v Děčíně. Hasiči ráno opět zasahovali v ústecké Přístavní ulici pod Benešovým mostem a odčerpali vodu z technologické šachty u protipovodňové vany.

Redaktor ČT Milan Danda k aktuálnímu vývoji na Labi (zdroj: ČT24)

Ve středních Čechách se situace na řekách také zlepšila. První, tedy nejnižší povodňový stupeň platil vpodvečer na Labi v Mělníku a Kostelci nad Labem na Mělnicku a na Sázavě v Kácově na Kutnohorsku. Sázava v Nespekách na Benešovsku se vrátila do normálního stavu v noci na neděli a dopoledne klesla pod hranici prvního stupně také Berounka ve Zbečně na Rakovnicku.

První stupeň povodňové aktivity znamenající bdělost už není na žádném toku ve Zlínském ani v Olomouckém kraji.

Noční sněžení

Silničáři v neděli ráno vyzvali řidiče v několika krajích k opatrnosti kvůli nočnímu sněžení. V Moravskoslezském kraji jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností, místy, například na Opavsku, se tvoří sněhové jazyky nebo závěje. Sněžení navíc snižuje dohlednost.

V noci na neděli sněžilo od středních poloh v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Na některých komunikacích je vrstva sněhu. Místy se pak vyskytuje námraza. Ve Zlínském a Olomouckém kraji byl na silnicích ráno rozbředlý sníh. Přestože na jihu Čech od rána také sněží, situace v dopravě je klidná. Komplikace však mohou vznikat na některých úsecích vozovek nižších tříd nebo v místech, kde silničáři nesmí používat sůl.

Kvůli silnému větru hasiči ve Zlínském kraji odstraňovali popadané stromy. Po klidné sobotě v regionu v neděli vyjeli k více než třiceti událostem, k čemuž napomohlo i počasí, uvedla odpoledne na Facebooku mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Od pondělí do čtvrtka zasáhnou mrazy celou Českou republiku. Teplota po ránu klesne pod minus 12 stupňů, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Trvá výstraha před hustým sněžením na jihu Čech a závějemi v Jeseníkách a v Beskydech. Do úterý platí povodňová pohotovost v Ústeckém kraji.

Výstraha ČHMÚ před sněhovými jazyky a závějemi
Zdroj: ČHMÚ

Podle meteorologů hrozí především v noci a po ránu prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. „Doporučujeme se chránit teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ doporučili.

Na Českokrumlovsku, Vimpersku a Prachaticku od neděle do pondělní půlnoci napadne až 25 centimetrů sněhu. V dalších částech jižních Čech, na Plzeňsku, v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji spadne 15 centimetrů sněhu.

Na Vysočině, jihu Moravy, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji se budou tvořit sněhové jazyky a místy hrozí vítr o rychlosti až 65 kilometrů v hodině.