Filip povede komunisty ještě jednou do voleb, ustál pokus o odvolání

UDÁLOSTI: Vojtěch Filip obhájil předsednický post KSČM (zdroj: ČT24)

Do podzimních sněmovních voleb povede komunistickou stranu znovu Vojtěch Filip. Ústřední výbor na svém jednání v Nymburce hlasoval o jeho odvolání, ale potřebnou dvoutřetinovou většinu Filipovi kritici nesehnali. Ve funkcích zůstali i tři jeho místopředsedové. Kateřinu Konečnou, která na post místopředsedkyně rezignovala, nahradil Milan Krajča. Filip loni ohlásil, že na sjezdu nebude již usilovat o znovuzvolení, sjezd ale KSČM několikrát odložila a nyní je jeho termín až po volbách.

Do Nymburka se sjeli členové komunistického ústředního výboru – asi 90 lidí – aby schválili kandidátky pro podzimní volby, ale hovořilo se také o možné obměně vedení. Nové předsednictvo měl původně zvolit sjezd plánovaný už na loňský duben, kvůli pandemii se ale opakovaně odsouval. 

Vojtěch Filip sám ujistil před začátkem jednání i v úvodním projevu, že chce v čele KSČM pokračovat. Že chce setrvat až do sjezdu, zdůvodnil tím, že chce ještě prosadit nový program a nový organizační řád. „To dokončeno není, ústřední výbor to ani nemůže rozhodnout,“ poznamenal. Zdůraznil, že nepředpokládá, že by byl volebním lídrem komunistů, i když kandidovat bude.

Výbor v sobotu hlasoval o odvolání Filipa, prvního místopředsedy Petra Šimůnka i dalších dvou místopředsedů Václava Orta a Stanislava Grospiče. Všichni ve funkcích vydrželi. Filipova pozice ovšem nebyla zvlášť silná. Ze 78 přítomných členů výboru bylo pro odvolání 46. K sesazení předsedy by však byly potřeba hlasy dvou třetin všech členů, tedy nejméně 60 hlasů.

Přestože nikoho neodvolal, ústřední výbor jednoho nového člena vedení volil. Předem totiž rezignovala dosavadní místopředsedkyně Kateřina Konečná. Ta je k současnému předsedovi kritická, byla i pro to, aby skončil, a chtěla ho sama nahradit. Jejím nástupcem ve vedení KSČM se stal Milan Krajča.

Řekla, že má úctu k jeho dosavadní práci, ale Filipův potenciál považuje po patnácti letech za vyčerpaný. „Při vidině volebních výsledků i tlaku, který na nás vyvíjí především členská základna, se domnívám, že je třeba přepřáhnout,“ míní.

Filip nakonec přesvědčil další členy výboru, že v současné situaci by nebyla tak zásadní změna vhodná. „Je potřeba, abychom KSČM představili jako stabilní, realistickou a reálnou politickou sílu, která je schopna vnímat, co je nejpotřebnější. Není čas na vnitřní spory, na vnitrostranické záležitosti,“ řekl předseda komunistů.

Strana podle něj v nadcházejících volbách nechce klesnout pod výsledek z roku 2017. Tehdy získala 7,76 procenta, se ziskem 15 mandátů dopadla nejhůře ve své polistopadové historii. „Myslím si, že to je reálné a realistické,“ uvedl.

Filipova KSČM má za sebou řadu volebních neúspěchů, rival ale v jeho pád nevěřil

Po neúspěchu KSČM v loňských krajských a senátních volbách Filip oznámil, že na příštím sjezdu již nebude kandidovat na předsedu strany. Komunisty dovedl již k několika neuspokojivým volebním výsledkům. Před loňskými krajskými volbami, kdy ztratili zastoupení v části zastupitelstev, ztratili jeden z dosavadních dvou mandátů i v předloňských evropských volbách.

O rok dříve v komunálních volbách se mimo jiné nedostali do krajského zastupitelstva. Ve sněmovních volbách v roce 2017 zaznamenala KSČM svůj nejhorší volební výsledek a v nynějších průzkumech se často pohybuje blízko pětiprocentní hranice pro vstup do parlamentu.

Podle prvního místopředsedy KSČM Petra Šimůnka mělo v případě odvolání Vojtěcha Filipa o  předsednickou funkci zájem osm kandidátů. Josef Skála, který v minulosti proti Filipovi opakovaně neúspěšně kandidoval, ale předem připouštěl, že mnoho šancí na změnu není. Do Nymburka ani nejel.

„Skutečná změna má šanci jen na sjezdu, kde většina hlasujících není existenčně závislá na vedení strany,“ vysvětlil.

Kromě potvrzení Vojtěcha na postu předsedy nebo volby jeho nástupce bude ústřední výbor také potvrzovat kandidátky do sněmovních voleb. Největší diskuse se čeká kvůli neochotě ústecké regionální organizace zařadit do čela volební listiny současnou poslankyni a místopředsedkyni poslaneckého klubu Jírovcovou.

Povinný test i respirátor

Jednání ústředního výboru se mohlo zúčastnit 90 lidí, nakonec jich dorazilo 78 – oproti třem stovkám sjezdových delegátů. Účastníci zasedání se musí při příchodu prokázat negativním testem na koronavirus, případně se mohou otestovat na místě. Povinné jsou pro ně respirátory. Jednání je uzavřené, a to i pro média.

O svém vedení rozhoduje některá ze sněmovních politických stran druhý víkend v řadě. Minulý týden volili nové vedení sociální demokraté, kteří však uspořádali plnohodnotný volební sjezd. Jeho delegáti se nesetkali osobně, sjezd ČSSD proběhl on-line. Post předsedy obhájil Jan Hamáček, prvním místopředsedou zůstal Roman Onderka. Svého neúspěšného protikandidáta Tomáše Petříčka, který byl do té doby ministrem zahraničí, nechal vicepremiér Hamáček následně odvolat z vlády.