Evropský soud odmítl pokus oligarchy Pumpjanského o vymazání ze sankčního seznamu

Události: Sankce a Dmitrij Pumpjanskij (zdroj: ČT24)

Ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který má majetek i v Česku, neuspěl s žalobou proti zařazení na evropský sankční seznam. Soudní dvůr Evropské unie potvrdil, že sankce nadále platí. V Česku jeho rodina vlastní hotel v Mariánských Lázních a ovládala i továrnu v Dolním Benešově. Tu podle analytiků převedl na spřátelené podnikatele.

Slezská společnost MSA je významným výrobcem armatur, přičemž podle registru byl do léta 2022 jejím skutečným vlastníkem sankcionovaný Pumpjanskij – muž blízký Vladimiru Putinovi.

Evropský soud nyní odmítl Pumpjanského pokus o vymazání ze sankčního seznamu. „Pumpjanského lze považovat za předního obchodníka působícího v odvětvích ropného a plynárenského průmyslu, které poskytují významný zdroj příjmů ruské vlády,“ odůvodnil rozhodnutí soud.  

Finanční a analytický úřad (FAÚ) v případě MSA teď prověřuje možný pokus o obcházení sankcí. Pumpjanskij oficiálně z firmy odešel před rokem, ale podle úředníků ji může fakticky dále ovládat. „Společnost oznámila, že přepsala vlastnictví této společnosti na šest dalších osob, kdy samozřejmě bylo možné mít podezření, že tyto osoby jsou bílými koňmi,“ uvedl poradce ministra pro místní rozvoj Janusz Konieczny (Piráti). 

FAÚ tak zakázal majetkové převody české MSA a firma na sebe v minulých měsících podala insolvenční návrh. Mluvčí firmy Martin Határ se k záležitosti odmítl vyjádřit.

Rodině Pumpjanského už před časem úřady obstavily i hotel Westend v Mariánských Lázních.

Sněmovní kontrolní komise k sankcím

O uplatňování sankcí opět jednala sněmovní kontrolní komise. Mluvilo se i o národním sankčním seznamu. Jen na jeho základě má být zmrazený majetek v objemu zhruba jedné miliardy korun.

„Národní sankční seznam v tuto chvíli plní svůj význam, jsou na něj zalistovány osoby, které na jiných sankčních seznamech nejsou,“ podotkl předseda sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Michal Zuna (TOP 09).

„Neočekával jsem, že by to bylo v řádu desítek nebo stovek miliard, ale je vidět, že nějaký majetek tady ty osoby mají,“ dodal také člen sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Jan Hrnčíř (SPD).

Česko také řeší, co s obstaveným majetkem. „Ta úvaha sama o sobě – tedy použijme zabavený ruský majetek na pomoc těm, kterým ruská agrese vzala všechno – samozřejmě správná je,“ podotýká premiér Petr Fiala (ODS).

Samotný národní sankční seznam v Česku funguje od počátku letošního roku, firmy a osoby tam zařazuje vláda na návrh ministra zahraničí.