Epidemie sílí, lékařská komora znovu vyzývá k dalšímu zpřísnění opatření

V úterý odhalily laboratoře v Česku 5848 nových případů onemocnění covidem-19. Je to nejvyšší nárůst za dva týdny. Do statistik také přibylo 100 úmrtí, celkem zemřelo 9136 lidí. Index protiepidemického systému PES zůstal na 64 bodech. Čtvrtý den se tak drží nad hranicí čtvrtého stupně opatření. Nyní platí třetí stupeň, přechod se nechystá. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) poslance upozornil, že se nepodaří epidemii zastavit, dokud Česká republika nebude mít vakcínu. Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala vládu ke zpřísnění protiepidemických opatření. S rozvolňováním podle ní začala dříve, než byla epidemie pod kontrolou. Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu do 23. prosince.

Podle ministra zdravotnictví Blatného je od středy patrný nárůst počtu nových případů covidu-19, o víkendu se zastavil pokles. Zatím se nezhoršuje situace v nemocnicích, řekl ministr poslancům sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Blatný ve sněmovně na plénu uvedl, že pokud začne stoupat počet hospitalizovaných, bude muset vláda přistoupit ke zpřísnění opatření. „Předpokládáme, že k 15. prosinci bude pět až devět a půl tisíce diagnostikovaných denně,“ vysvětlil poslancům. Kromě zátěže v nemocnicích je zásadní podle ministra taky rizikové skóre PES. 

Ministr zdravotnictví upozornil poslance na to, že v současné době nemá vláda jinou možnost nastavit protiepidemická opatření plošně než v rámci trvání nouzového stavu. S pomocí nouzového stavu může také snadněji nasadit v boji proti epidemii vojáky, hasiče i studenty medicíny, kteří pomáhají s trasováním, při odběrech, v zařízeních sociálních služeb nebo domovech pro seniory. „Epidemii se nepodaří zcela zastavit, dokud nebude vakcína,“ dodal Blatný.

Nouzový stav kvůli epidemii nového koronaviru bude moci vláda prodloužit do středy 23. prosince. Sněmovna souhlasila s jeho dalším prodloužením podle návrhu komunistů o 11 dnů. Kabinet ANO a ČSSD, který komunisté v dolní komoře tolerují, žádal o možnost stavu nouze dalších 30 dnů do pondělí 11. ledna. 

Kvůli covidu má Blatný přidělenou dočasnou policejní ochranu. Právu to potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ochrannou službu měl také Blatného předchůdce Roman Prymula, má ji i ministr Karel Havlíček (za ANO). 

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek očekává do týdne nárůst i v nemocnicích. Podle Duška se zatím ještě neprojevilo zmírnění opatření ze 3. prosince, kdy se otevřely obchody, restaurace a další služby. „Domnívám se, že během tohoto týdne půjdeme při stejné testové zátěži ještě nahoru,“ uvedl. Má za to, že ještě bude stoupat kvůli vyššímu počtu kontaktů reprodukční číslo (R), které už je v současné době vyšší než 1. Číslo R uvádí průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného.

Jen dodržování současných opatření podle Duška může snížit šíření viru asi o polovinu. Data za příští tři dny ukážou, jak moc se situace zhoršila. „O víkendu jsme schopni udělat predikci zodpovědně, protože tam už uvidíme rozvolnění z minulého týdne,“ dodal.

Denně do nemocnic podle Duška přichází 200 až 300 pacientů s covidem-19, aktuálně je jich asi 4200. „Krajští koordinátoři v současné době hlásí stagnaci. Obávám se, že do týdne se to může změnit v nárůst,“ uvedl Dušek.

Situace se zhoršuje i v okolních zemích, některé podle Duška uvažují o dalších zpřísněních opatření. „Nelze očekávat, že by česká populace byla natolik promořená, že by docházelo k nějakému omezení šíření,“ dodal Dušek. Změnu podle něj může přinést až očkování. Ministr Blatný počítá s tím, že za prvních devět měsíců příštího roku by se mohlo stihnout naočkovat asi 70 procent populace. Zájem má podle průzkumu 40 procent populace a 20 procent není rozhodnuto.

Od březnového začátku epidemie se koronavirem nakazilo 556 927 lidí, vyléčilo se téměř 490 tisíc z nich. Aktuálně je v zemi tedy asi 58 tisíc nakažených, většina z nich má mírný průběh onemocnění. S covidem-19 bylo v úterý hospitalizováno 4324 lidí, jejich počet klesl proti pondělí jen mírně. V těžkém stavu je 550 z nich.

Do statistik od úterního rána přibylo dalších 100 úmrtí. Celkem zemřelo s koronavirem 9136 lidí. Denní počty zemřelých se v posledních dnech většinou drží pod stovkou. Na pondělí připadá 79 obětí, na úterý zatím 50. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Na začátku listopadu umíralo s covidem denně i více než dvě stě lidí.

Laboratoře v úterý provedly téměř 22 800 testů na koronavirus, pozitivní výsledek mělo přes 25 procent z nich, což znamená nejvyšší podíl od 14. listopadu.

Komora lékařů vyzvala vládu ke zpřísnění opatření

Prezident České lékařské komory Milan Kubek upozornil, že vláda by měla opět zpřísnit protiepidemická opatření. Podle něj byla na podzim slabší navzdory tomu, že epidemická situace byla oproti jaru nesrovnatelně vážnější. „S jejich rozvolňováním pak navíc vaše vláda začala předčasně, aniž bychom měli epidemii pod kontrolou,“ vzkázal Kubek premiérovi, šéfovi Ústředního krizového štábu a ministrovi zdravotnictví.

Přetížené zdravotnictví podle něj nemůže další měsíce fungovat v současném vypětí. Kubek v této souvislosti informoval o tom, že covidem-19 onemocnělo už 39 tisíc zdravotníků a počty aktuálně nakažených v posledních dnech opět znovu rostou. 

PES a návrh opozice

Rizikové skóre PES se dlouho drželo na 57 bodech. V neděli ale vzrostlo na 62 bodů a od pondělí je na 64 bodech. Čtvrtý stupeň pohotovosti začíná od 61 bodů. Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, měla vláda podle metodiky PES přechod na vyšší stupeň zvážit. Ministr zdravotnictví Blatný ale v pondělí po jednání vlády řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně.

Expertní tým opozičních koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09 připravil vlastní verzi protiepidemického systému PES. Pro opatření v mírnějších stupních by nebyl třeba nouzový stav. Návrh ve středu předstvil poslanec TOP 09 Dominik Feri. Takzvaný anticovid tým chce svůj návrh předložit ministru zdravotnictví.

Podle systému, který vytvořilo ministerstvo, je i v prvním, nejmírnějším stupni rizika, pro opatření nutný nouzový stav. Opozice v návrhu zavádí i takzvaný nultý stupeň. Pro první, druhý a částečně i třetí stupeň zároveň není stav nouze potřeba. U třetího stupně je potřeba v případě, že se v něm nacházejí alespoň dvě třetiny krajů.

Podle Feriho taková úprava umožňuje krajským hygienickým stanicím a ministerstvu aplikovat lokální opatření namísto celoplošných, a to nikoli podle krizového zákona, nýbrž podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh podle něj také není diskriminační vůči maloobchodu, vyhýbá se situaci, kdy mohou být otevřená nákupní centra a malé obchody nikoli. Zároveň zavádí přechodové stupně pro situace, kdy by skóre PES bylo na hraně mezi dvěma stupni.

Zkrácení otevírací doby restaurací

Od středy se ale částečně zpřísnila opatření oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň. Restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének musí zavírat nejpozději ve 20:00.

To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté. Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích je zakázáno prodávat alkohol i občerstvení.

Nárůst množství nakažených koronavirem zrychluje vytrvale několik dní. Už od čtvrtka jsou denní nárůsty vyšší než za stejný den předchozího týdne. Předtím denní přírůstky od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních hodnot kolem 15 tisíc případů, klesaly.

Nejpostiženějším regionem je v současnosti Havlíčkobrodsko, kde za posledních sedm dní zaznamenali 512 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlépe na tom naopak je Českokrumlovsko se 109 a sousední Českobudějovicko se 112 nakaženými na 100 tisíc obyvatel.