Na trojce po zbytek roku? Blatný další přechod na lepší stupeň opatření v prosinci už neočekává

Další snížení rizikového stupně pod trojku je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) do konce roku nepravděpodobné. Kvůli tomu tak bude na stole prodlužování nouzového stavu, uvedl po mimořádném jednání vlády. Vyjádřil se také k očekávanému očkování proti covidu. Vakcíny vyvíjí více firem, Blatný ale poznamenal, že nepředpokládá, že by si lidé mohli vybírat, kterou z látek se chtějí nechat očkovat.

„Je extrémně nepravděpodobné, že bychom se do konce roku dostali do stadia, které bude nižší než číslo tři,“ uvedl Blatný. Predikce, které má ministerstvo zdravotnictví, neumí odhadnout, jaký vliv budou mít na vývoj epidemie rozvolnění, která nastanou ve čtvrtek.

„Rozvolnění samo o sobě pravděpodobně zastaví další pokles, může dojít i k určitým vlnkám i lehce nahoru,“ řekl ministr. Podle Blatného bude na konci roku čas na to, aby se vyhodnotil současný protiepidemický systém PES a zda je potřeba v něm udělat nějaké změny.

Zatím ale avizuje, že vláda požádá sněmovnu o další trvání nouzového stavu. Nyní platí do 12. prosince. Bez nouzového stavu by podle Blatného nebyla opatření dál vymahatelná. Novinářům po mimořádném jednání vlády řekl, že připravuje pro premiéra Andreje Babiše (ANO) podrobný materiál pro jednání s poslanci. Na žádost jsou nicméně ještě dva týdny čas, poznamenal.

Hromadné očkování proti covidu by mohlo být v nemocnicích

V budoucnu má v boji s covidem-19 pomoci očkování. Až bude k dispozici, jako první by vakcínu měli dostat pacienti s určitými nemocemi, senioři a zdravotníci z krizového provozu.

Ministr zmínil dvě vakcíny. Jedna z nich se dá distribuovat za běžných podmínek, druhá potřebuje speciální chladové podmínky. Ty zajistí dodavatel. Látka by se měla využít při hromadném očkování, a to třeba skupin zdravotníků. Mohly by ho mít na starost nemocnice, které spadají pod ministerstvo zdravotnictví, popsal Blatný. Druhou látkou by očkovali praktici. Podle ministra se na to už začínají připravovat.

„Zjednodušující je to, že v prvních měsících nepřijdou miliony dávek, ale desítky, možná stovky tisíc,“ uvedl Blatný. Podle něj manuál určí, kdo první látku dostane. „Úplně nejdřív jsou to závažně nemocní, zejména staří lidé. A zdravotníci, kteří zajišťují krizovou péči,“ řekl Blatný. Následovat by měli ostatní zdravotníci, praktici. Ministr zmínil pak také učitele.

Podle Blatného je podstatné, aby očkovací látky byly srovnatelné. Lidem by tak mělo být lhostejné, jakou vakcínu dostanou, míní ministr. „Nepředpokládám, že bude možno, aby si každý vybral, kterou vakcínu chce. Neumím si představit, na základě čeho by si vybíral. U lékaře si také nemůžete vybrat lék. Dostanete ten, který je potřeba, který je adekvátní,“ dodal Blatný.