Dodavatelé rozesílají „zastropované“ rozpisy záloh

Události: Dodavatelé rozesílají nové rozpisy záloh (zdroj: ČT24)

V těchto dnech rozesílají dodavatelé některým zákazníkům nový rozpis záloh. Konkrétně těm, kteří mají tak vysoké platby, že jim je sníží vládou stanovený cenový strop. Celkem jde o statisíce klientů. Řádově stejnému počtu také do konce roku končí fixace cen.

Zálohy dodavatel musí snížit, pokud by přesáhly vládou stanovený strop – u elektřiny šest korun za kilowatthodinu, u plynu jsou to tři koruny za kilowatthodinu. „Ty ceny nejsou nízké a nebudou tak nízké, jako v minulých letech. Ale jsou takové, aby je naprostá většina domácností a firem unesla. A pro ty ostatní, kteří to bohužel neunesou, je připraven sociální systém,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ten ale podle opozice nestačí. Navrhuje proto zastropování cen přímo u výrobců. „Aby byla cena stejně vysoká jako před dvěma nebo před čtyřmi lety. Abychom nemuseli žádat o sociální dávky,“ zdůvodnil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Strop na ceny energií se dotkne stovek tisíc zákazníků. Většina dodavatelů je už začala oslovovat s novým předpisem záloh. „Od listopadu se jim začne cenový strop promítat do záloh. Nedávalo by smysl nastavovat jim nové zálohy vyšší, když víme, že od ledna budou platit už cenový strop,“ vysvětlil mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Mluvčí E.ONu Martina Slavíková ujistila, že společnost bude postupovat tak, jak ukládá stát. „To znamená, že je (zákazníky) budeme nejenom informovat, ale samozřejmě snížíme i plánované zálohy,“ dodala. „Rozpis nových záloh dostanou samozřejmě naši klienti dopisem, nebo formou e-mailu. A podle toho by měli upravit své měsíční platby,“ sdělil mluvčí innogy Martin Chalupský.

Končící fixace

Do konce roku také stovkám tisíc klientů končí fixace cen. Velké části z nich podle očekávání cenový strop pomůže. Aby hlídali svou spotřebu, mohou lidé každý měsíc provádět kontrolní odečet. Poslouží i dodavateli ke správnému nastavení záloh.

„Někdo může pořídit fotografii do mobilního telefonu, někdo si může do notýsku zapisovat. Je vhodné mít v ruce poslední vyúčtování z předchozího ročního období. A pokud ho vydělím dvanácti měsíci, vyjde mi průměrná měsíční spotřeba,“ vysvětlil mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Myslet je ale třeba na to, že v zimě bývá spotřeba vyšší. Pokud by se klientům nezdály nově vypočítané zálohy správné, mohou je reklamovat. Případně se obrátit na Energetický regulační úřad.