Česko bude mít 78 nových profesorů, Zeman podepsal jejich jmenování

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal jmenovací dekrety 78 profesorů. Dekrety novým profesorům předá ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vláda návrh schválila v pondělí. Na seznamu je například biochemik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka nebo dramaturg a rektor Akademie múzických umění v Praze (AMU) Jan Hančil.

Mezi 78 novými profesory je 13 žen. Nejvíce jich tradičně navrhla se 37 lidmi Univerzita Karlova. Šest návrhů předložila Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, pět nových titulů navrhla Masarykova univerzita a čtyři Mendelova univerzita v Brně. Návrhy podalo i dalších 13 vysokých škol.

Zastoupeni jsou především lékaři, kteří tvoří zhruba čtvrtinu seznamu. O něco méně je techniků. Jmenovací dekret dostanou také ekologové, chemici, matematici, umělci, právníci, ekonomové, farmaceuti i zástupci dalších oborů.

Profesorem se stal třeba biochemik Jan Konvalinka, který vede Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd a je také prorektorem Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum. Letos na jaře byl koordinátorem Iniciativy akademických pracovišť, které se v době vypuknutí koronavirové pandemie zapojily do testování lidí na covid-19. Iniciativa vznikla v březnu v reakci na nedostatek přístrojů a pracovníků pro testování nového koronaviru a nabídla své odborníky a přístroje k testování vládě a krizovému štábu.

Nový titul získal také fyzikální chemik Karel Friess, který se věnuje rozvoji membránových technologií a nedávno za to převzal cenu ministerstva školství za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Dalšími jsou třeba dramaturg a rektor AMU Jan Hančil, vysoký bruselský úředník Petr Blížkovský nebo akademický malíř Jiří Černický, jehož výtvarný návrh vyhrál soutěž na podobu budoucí stanice Nemocnice Krč metra D v Praze.

Prezident Zeman na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří tehdy navržených kandidátů, což zdůvodnil jejich prohřešky z minulosti. Soud letos pravomocně rozhodl, že nejmenování fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory nebylo v souladu se zákonem. Zeman pak neuspěl ani se svými kasačními stížnostmi u Nejvyššího správního soudu, ale své rozhodnutí zatím nezměnil. Třetí nejmenovaný, Jan Eichler z Vysoké školy ekonomické, vzal již v roce 2016 žalobu na prezidenta zpět.

Od začátku kauzy se k Zemanovi dostalo několik seznamů kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministr školství, i když to v minulosti někdy dělal prezident.