České úřady prověřují podnikání Putinova spojence Vekselberga

Události: České úřady prověřují podnikání Viktora Vekselberga (zdroj: ČT24)

České úřady prověřují majetek tří ruských zbrojařů. Kromě Borise Obnosova a Vladimira Jevtušenka, kteří jsou na českém sankčním seznamu, je zajímá i podnikání Viktora Vekselberga. Tajné služby a Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT analyzují jeho možný vliv na společnost Safina, které se oficiálně zbavil ještě před začátkem loňské otevřené ruské invaze na Ukrajinu.

Vekselberg je podle analytiků 64. nejbohatším člověkem na planetě, mimo to ale také blízký spojenec šéfa Kremlu Vladimira Putina. Španělské úřady mu už na jaře letošního roku zabavily luxusní jachtu. Jeho česká stopa by se měla nacházet v třítisícové obci Vestec u Prahy, přesněji ve firmě Safina.

Štáb ČT se pokoušel Vekselberga v sídle firmy sehnat. „Je potřeba předchozí domluva e-mailem,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň firmy. O to se štáb pokoušel ve středu, na zprávu nikdo nereagoval.

Další ruští spolumajitelé firmy společně s Vekselbergem oficiálně zmizeli z firmy už v roce 2019 poté, co na oligarchu uvalily sankce Spojené státy. „Je otázka, jestli to zmizení znamenalo, že se skutečně zbavili podílu nebo něco podobného, nebo že byli prostě ukryti,“ myslí si datový analytik společnosti DatLab Jiří Skuhrovec.

Šéfem představenstva české firmy, zaměstnávající asi dvě stě lidí, je nyní Roman Popov s trvalým bydlištěm v Itálii. Ani k jeho přítomnosti se zaměstnankyně firmy Safina nevyjádřila. Podle evidence skutečných majitelů je skutečným vlastníkem společnosti Alexandr Okatov. Ten vedl Vekselbergův závod na zpracování drahých kovů v Jekatěrinburgu.

FAÚ podle informací ČT zjišťuje, zda nešlo jen o papírový převod naoko na „loajálního manažera“. To je podle Kristiny Vejnbender, redaktorky webu Investigace, další úspěšná strategie. Oligarchové pak prý vědí, že loajální manažeři neutečou s aktivy.

Ze závodu na zpracování drahých kovů v Jekatěrinburgu, kde působil i současný majitel firmy Safina, mělo podle inventury za jeho předchůdců zmizet přes třicet tun zlata a stříbra. „Celá řada ruských podnikatelů vytunelovala peníze směrem do Česka,“ připojuje Vejnbender.

Podle hlavní vyšetřovací verze ruské policie byla část ukradeného majetku investována do nemovitostí a firem v tuzemsku. Jedna ze společností měla sídlo ve středočeské obci Trnová.

Ruský kapitál vstoupil do společnosti Safina v roce 2014. Firmu ovládla společnost Renova Group Viktora Vekselberga, Safina měla v té době miliardový obrat.