České úřady hledají ukrytý ruský majetek. Práci jim komplikuje anonymita daňových rájů

UDÁLOSTI: FAÚ hledá ruský majetek (zdroj: ČT24)

Rok od obnoveného ruského útoku na Ukrajinu a zostření protiruských sankcí tuzemští analytici pokračují v hledání majetku s vazbou na sankcionované osoby. Jak ale přiznává Finanční analytický úřad, problém při uplatňování sankcí představuje struktura firem směřující k anonymním společnostem v daňových rájích.

Česku se podařilo obstavit majetek Rusů za deset miliard korun a očekává se, že by se objemy mohly do budoucna ještě zvýšit díky rozšíření sankčních seznamů. V případech, kdy je majetek ukrytý v anonymních rájích, je ale řízení zdlouhavé.

„V loňském roce jsme vedli 150 hloubkových šetření za účelem zjištění vlastnické struktury a případného napojení na sankciované subjekty, a ne vždy jsme byli úspěšní,“ uvádí ředitel FAÚ Jiří Hylmar.

Úřady se zatím potýkají s problémy u vlivného ruského podnikatele Rubena Tatuljana. Někdejší asistent poslance ruské Státní dumy již figuruje na americkém sankčním seznamu kvůli napojení na bosy ruské mafie. Tajné služby také prověřují jeho vazby na Česko prostřednictvím offshorové firmy na Britských Panenských ostrovech, jenže právě ty představují problematickou destinaci.

„Hodně vlivu zůstává velmi dobře skryto,“ potvrzuje složitost pátrání po ruském majetku analytik společnosti Datlab Jiří Skuhrovec. „Rusové své majetky skrývali už dávno před válkou. Nebáli se mezinárodních sankcí, báli se svých vlastních interních vyšetřovatelů.“

Pavel radí zaměřit se na spící firmy

Tématu se nyní dotkl i zvolený prezident Petr Pavel. Úřadům doporučuje, aby se zaměřily na anonymní firmy, které často oficiálně nevykonávají žádnou činnost. „Firmy, které jsou vlastněné ruskými vlastníky, a máme jich – pokud vím – minimálně třináct až patnáct tisíc. Mnoho z nich nevykazuje téměř žádné zisky, pouze obrat. Ze zpravodajského pohledu jsou to ideální nástroje, jak zakrýt nějakou zpravodajskou činnost, která rozhodně není v zájmu naší země,“ upozorňuje zvolený prezident.

Ve chvíli, kdy se úřady dají do pohybu, navíc může vlastník reagovat. Úřady takto prověřovaly i sankcionované ruské podnikatele, kteří přes offshorové firmy ovládaly golfový klub Oaks Prague v Nebřenicích v okrese Praha-východ. Než se ale stihlo šetření dokončit, byl klub prodaný novému majiteli.