Černochová navštívila Ukrajinu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s delegací navštívila Ukrajinu. Při třídenní cestě uctila památku československých legionářů a vojáků padlých v druhé světové válce, připomněla také oběti vojáků z českých zemí bojujících v rakousko-uherské armádě. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Černochová návštěvu zakončila pietní akcí u zborovské mohyly, místa spojeného s počátkem československých legií na východní frontě.

„Navštívili jsme místa, která jsou úzce spojena s našimi vojáky z první i druhé světové války. Oběti obou velkých válek a hrdiny z východní fronty je potřeba si připomínat i v souvislosti s právě probíhající nesmyslnou agresí putinovského Ruska,“ uvedla ministryně.

Uctila i památku ukrajinských vojáků padlých v poslední době. Se zástupci místních samospráv mluvila o možné humanitární pomoci před nadcházející zimou, poděkovala jim za péči o české válečné hroby.

Ve čtvrtek Černochová položila květiny na památku československých bojovníků z druhé světové války na hřbitově v obci Sadagura poblíž ukrajinsko-rumunské hranice. Delegace, v níž byli také ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek nebo ředitel odboru pro válečné veterány a válečné hroby resortu obrany Robert Speychal, se zástupci místní samosprávy projednala možnost rekonstrukce pietního místa.

Zástupci ministerstva také potvrdili existenci hrobu z první světové války na základě archiválií od ukrajinských úřadů. Pohřbeno v něm je 120 příslušníků 93. „českého“ pluku rakousko-uherské armády, informoval resort. Pomník je zachovalý, čekají jej pouze kosmetické úpravy.

Památka první světové války

V pátek Černochová navštívila Starý Martyniv v Ivano-Frankivské oblasti. Na tamním hřbitově je pohřbeno přes 700 vojáků pocházejících z českých zemí, kteří zahynuli v roce 1915. Na památku padlých vojáků z českých zemí vznikla kamenná mohyla, jež byla loni začleněna do památníku, který nechalo ministerstvo obrany nově vybudovat.

Podle odhadů historiků za první světové války zemřelo v řadách rakousko-uherského vojska asi 250 tisíc vojáků z českých zemí. „Většina z nich dosud nemá důstojný válečný hrob. Ministerstvo obrany se proto chce zaměřit v příštích letech na připomínání jejich památky,“ uvedl úřad.

Delegace dále navštívila vesnici Tsebriv a místo, kde je podle archivních materiálů pochováno několik stovek příslušníků rakousko-uherského 75. pěšího pluku z Jindřichova Hradce, kteří padli v letech 1915 a 1916. Ministerstvo chce s místní samosprávou jednat o zřízení důstojného pietního místa.

Ve vesnici Ozerné ministryně položila květiny u válečného hrobu, kde je pohřbeno asi 50 československých legionářů zemřelých v roce 1917. Na hřbitově a v jeho okolí jsou pohřbeni i legionáři, kteří zemřeli na následky zranění utrpěných v bitvě u Zborova.

Pietní akcí u zborovské mohyly Černochová návštěvu zakončila. Na náklady ministerstva byla opravena při příležitosti 100. výročí bitvy, letos se uskutečnila poslední oprava vstupních pylonů.