„Bez bezpečí není prosperita.“ Dvacet pět let členství v NATO se podle Řehky využilo beze zbytku

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka komentuje 25 let členství v NATO (zdroj: ČT24)

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka vidí za ekonomickým růstem a prosperitou Česka bezpečnost a ochranu, kterou zemi poskytuje členství v Severoatlantické alianci. V úterý republika oslavila čtvrt století od vstupu do NATO. Řehka v pořadu Události, komentáře zmínil také to, že podle něj není ve hře vyslání vojáků Aliance na Ukrajinu, o kterém se mluví po prohlášeních francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo polského premiéra Donalda Tuska. Ve výsledku ale záleží na politicích, dodal.

Severoatlantická aliance je nejdůležitější zárukou bezpečnosti, kterou Česko má, myslí si Řehka. „Rozhodně se to potvrzuje a důkazem toho je, že žijeme celou dobu v míru a v bezprecedentní prosperitě,“ řekl. Česko je v unikátní situaci tím, že je poprvé v historii obklopeno samými spojenci a přáteli, což umožnilo právě NATO, dodal. „Bez bezpečí není prosperita.“

Armáda využila dvaceti pěti let členství v Alianci „beze zbytku“, míní Řehka. Rozvoji armády pomohla mimo jiné i účast na zahraničních operacích NATO. „Dnešní armáda je úplně jiná, úplně diametrálně odlišná od toho, jak vypadala při vstupu do NATO,“ prohlásil.

Válka na Ukrajině

Podle náčelníka štábu není „ve hře“ vyslání vojáků Aliance na Ukrajinu, která čelí nevídané agresi sousední Ruské federace. Dodal, že ve věci nechce ani spekulovat, protože nechce politiky do ničeho tlačit. „Je to myslitelné jen, pokud se na tom shodnou politici,“ uvedl a doplnil, že poslání vojáků nemusí znamenat, že se účastní konfliktu, podle Řehky mohou vykonávat i jiné úkoly, třeba výcvik ukrajinských bojovníků. O možnosti poslat na Ukrajinu vojáky promluvil nedávno Macron nebo Tusk.

Řehka na druhou stranu prohlásil, že NATO by Rusko jednoznačně porazilo. „To je naprosto jasná věc. Porazilo by Rusko a porazilo by ho velmi rychle,“ míní. Je podle něj nutné brát v úvahu ruské i západní atomové zbraně. To, že by případný střet musel skončit jadernou válkou, ale podle něj není pravda.

„Pravda je ta, že Ukrajině musíme pomáhat. (...) Ať ten konflikt dopadne jakkoliv, tak to Rusko, které už teď je vůči nám velmi agresivní, tak bude ještě agresivnější, bude ještě míň předvídatelné,“ řekl. Vyzdvihl například sbírku projektu Drony Nemesis, která vybrala přes 145 milionů korun na FPV drony pro ukrajinské ozbrojené síly.

Řehka promluvil i k problémům s náborem nových vojáků v tuzemsku. Armáda má podle něj rezervy ve schopnosti lákat nové uchazeče, také ale za nízkým počtem rekrutů vidí demografickou situaci nebo to, že bezpečnostní složky nabírají nové členy ze stejných členů populace. „Můžu říct, že dělám všechno pro to, aby armáda byla bojeschopná,“ dodal.