Bavorsko zesílí namátkové kontroly u českých hranic. Oznámilo to v době jednání ministrů zahraničí

Bavorsko oznámilo, že posílí pohraniční policejní jednotky, které budou provádět častější namátkové kontroly u hranic s Českem a také Rakouskem. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) s oznámením přišel v době, kdy se v pohraničních Vejprtech sešel český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) s německou kolegyní Annalenou Baerbockovou (Zelení), a oba zdůraznili, že je nezbytné udržet vzájemnou hranici otevřenou.

Bavorsko se v minulosti postavilo proti požadavkům Saska a Braniborska na zavedení kontrol na východních německých hranicích s Českem a Polskem, nyní ale ohlásilo zintenzivnění namátkových prohlídek u vlastních východních hranic. Podle Joachima Herrmanna nastane změna od začátku srpna, odkdy dostane bavorská pohraniční policie každý týden k dispozici až padesát pořádkových policistů.

„V srpnu 2023 rozšíří bavorská pořádková policie dodatečnými jednotkami podporu bavorské hraniční policiie, a to především pro skryté namátkové kontroly,“ řekl Herrmann.

Důvod k takovému posílení je totožný, jakým zdůvodňovalo Sasko svůj požadavek na plošné kontroly – nelegální migrace a snaha zastavit převaděče, kteří do Německa mimo jiné přes Rakousko a Česko pašují migranty bez dokladů. Saský požadavek na jaře odmítla spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Česko podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky neplánuje opatření, kterými by reagovalo na krok Bavorska. „Se sousedními státy máme v pohraničním a hraničním režimu nastavenou výbornou spolupráci a situaci na hranicích neustále monitorujeme a průběžně vyhodnocujeme. V případě rychlého nárůstu tranzitní nelegální migrace vzájemná opatření koordinujeme. Vzhledem k letošní situaci na hranicích v tuto chvíli neplánujeme žádné podstatné změny oproti současnému stavu,“ uvedl.

UDÁLOSTI: Bavorsko od srpna posílí svou zemskou pohraniční policii (zdroj: ČT24)

Otevřené hranice považují za zásadní ministři zahraničí i německý kancléř

Krok Mnichova nicméně ponechává vzájemné hranice volně prostupné, což označili ministři zahraničí Česka a Německa na vzájemném setkání ve Vejprtech za nutnost. Německá ministryně Annalena Baerbocková zdůraznila potřebu otevřených hranic pro trh práce. „Otevřené hranice jsou pokladem, o který se musíme starat,“ řekla. „Kontroly nepotřebujeme a v zásadě ani nechceme,“ dodala. Český ministr Jan Lipavský ujistil, že „vláda udělá všechno pro to, aby nemuselo dojít k uzavření hranic“.

S posílením namátkových kontrol nicméně německá ministryně zahraničí souhlasí. „Dali jsme jasně najevo, že chceme toto opatření dále rozšiřovat,“ podotkla Baerbocková. Ukazuje to podle ní zároveň, že se neplánují stálé kontroly na hraniční čáře.

Okrajově se o otevřených hranicích zmínil i německý kancléř Olaf Scholz (SPD) na své letní tiskové konferenci. Uvedl, že má Německo zájem o pracovníky ze zahraničí k udržení svého blahobytu, chce ale omezit nelegální migraci.

„Otevřené hranice jsou jedním z největších evropských výdobytků,“ zdůraznil Scholz. Zmínil se o dohodách s Českem a Polskem na opatřeních zaměřených na ostrahu hranic, aby se předešlo opětovnému zavedení stálých kontrol na společném pomezí.

Pískot na hraničním mostě

Ministři zahraničí se setkali dopoledne na hraničním mostě mezi Vejprty a Bärensteinem. Českala na ně i skupinka demonstrantů, která vyjadřovala pískotem a transparenty v němčině své názory na vojenskou pomoc Ukrajině, boj se změnami klimatu nebo na Evropskou unii. Baerbocková uvedla, že každý má právo vyjádřit svůj názor. Podle ní Evropská unie v časech války jako celek nepochybila.

Lipavský hovořil o vynikajících sousedkých vztazích, jsou podle něj nejlepší v novodobé historii. Baerbocková uvedla, že je ještě co zlepšovat například při spolupráci zdravotníků. Na nemožnost využívat služby německého zdravotnictví poukázala dlouholetá starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS).

„Němci mají nemocnici v Annabergu, který je odtud dvanáct kilometrů, přesto když někdo potřebuje okamžitou pomoc a bojuje o život, tak je vezen do třicet kilometrů vzdálených nemocnic v Kadani nebo v Chomutově nebo pošle operátor vrtulník. Není dohoda mezi zdravotními pojišťovnami. Stejně tak pacienti nemohou k lékaři na druhé straně hranice,“ poukázala starostka.

Výborně naopak funguje podle ministrů spolupráce českých a německých policistů, kteří mají v pohraničí společné hlídky, a hasičů. Problémům v pohraničí by se mělo podle Baerbockové věnovat na podzim česko-německé fórum v Saské Kamenici.