Bartoš by měl odstoupit, zní z opozice kvůli digitalizaci stavebního řízení

Události: Problémy s digitalizací stavebního řízení (zdroj: ČT24)

Problémy s digitalizací stavebního řízení pokračují i čtvrtý týden po jejím spuštění. Na nový systém si stále více stěžují nejen úředníci, ale i stavebníci. Zatím podle nich neumožňuje plnohodnotnou práci. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) je přesvědčený, že se jedná o počáteční problémy, které se podaří brzy vyřešit, část koalice je skeptičtější a hovoří o úpravách celého systému. Starostové navrhují dočasné obnovení fungování starého systému. To by mohlo být řešením i podle opozice, která má za to, že za problémy s digitalizací je zodpovědný ministr.

Stavební úřady po celé zemi hlásí přetížení – na jedné straně mají problémy s novým systémem, obsluhovat ale musejí zároveň starý. V kancelářích jim leží stohy žádostí, které stavebníci přinesli do konce června. Někde jich bylo až osminásobně více než v běžném období. Úřady ale nekritizují jen špatné fungování digitálního řízení. Za nedostatečné považují proškolení a také zveřejněný návod.

„Nic z toho, co v systému v tuto chvíli je, bych neoznačil jako fatální, nebo že to nějakým způsobem zcela nefunguje. Portál stavebníka pro veřejnost i systém pro stavební úřady a dotčené orgány jsou v běhu,“ uvedl Bartoš. „Já jsem nikdy neříkal, že to bude jednoduchý přerod – něco, co zde fungovalo dvacet let, lokálně přepnout do systému, který má jiné parametry a zároveň je už stavěn na novém stavebním zákonu,“ dodal.

„Spokojenost by byla v momentě, kdy bude fungovat stavební portál ze strany stavebníků, projektantů a informační systém ze strany úřadů. A od toho jsme ještě hodně daleko,“ uvedl také předseda České komory architektů Jan Kasl.

Problémy ale nejsou jen na straně stavebních úřadů. Potíže mají i žadatelé, například v některých případech nelze provázat žádost o povolení stavby s pozemkem. Ani zadávání stavebních záměrů není podle architektů bez komplikací.

Zástupci vládních stran se budou situací na stavebních úřadech znovu zabývat za dva týdny. Starostové například navrhují dočasné fungování starého systému. „Nový stavební zákon neměl být. To není věc této vlády,“ podotkl předseda senátorského klubu STAN Jan Sobotka. Navrhuje vytvořit paralelní verzi a „odložit povinnost dávat (žádosti) přes portál stavebníka a vychytat věci postupně“.

Kritika opozice

Systém kritizuje i opozice. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) by Bartoš měl odstoupit. „Ministr Bartoš sliboval, že systém bude připraven, že není potřeba odkládat spuštění systému o půl roku. Ukázalo se, že systém nefunguje, měl by vyvodit politickou odpovědnost a odstoupit,“ uvedl.

Podobně se vyjádřil i místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO). „To je jeho osobní selhání a nemá na ministerstvu co dělat, druhý krok je zřízení krizového štábu, krizového týmu, jakkoliv to nazveme, přímo na Úřadu vlády,“ podotkl.

Přes Portál stavebníka lidé zatím odeslali téměř tři tisíce žádostí, tisíc jich přibylo jen za poslední týden. Víc než polovinu z nich už začali úředníci zpracovávat. V systému mají stavebníci přibližně dalších deset tisíc žádostí založených, ale nedokončených.

Nejvíc přijatých stavebních záměrů od začátku měsíce, tedy od spuštění digitálního systému, eviduje Praha, a to téměř stovku. Zhruba o polovinu méně jich dostala Olomouc a kolem dvaceti Ostrava, Plzeň a Brno.

Prostřednictvím Portálu stavebníka mohou lidé komunikovat se stavebními úřady a také dotčenými orgány, což jsou například instituce památkové péče, ochrany přírody, dopravy, energetiky nebo požární ochrany. Celkem se jedná o zhruba 1400 míst.