Volební potenciál ANO klesl na 32,5 procenta, Piráti a SPD posílili

Největší potenciál oslovit voliče v říjnových volbách má podle průzkumu, který pro Českou televizi zpracovaly agentury Median a Kantar TNS, hnutí ANO. Jeho volbu zvažuje 32,5 procenta oslovených lidí, v září to bylo 35 procent. Na druhém místě zůstává ČSSD a na třetím ODS. Mírně naopak oslabil potenciál KSČM a TOP 09, které přeskočili Piráti a SPD. Lídry kandidátek stran, které ve volebním potenciálu skončily na prvních deseti místech, pozve Česká televize do závěrečné Superdebaty 19. října.

Volbu ČSSD zvažuje 16,5 procenta, ODS 15 procent, na čtvrté místo se dostala SPD se 14,5 procenty, těsně následovaná Piráty se 14 procenty.

Ze čtvrtého na šesté místo se propadla KSČM se 13 procenty a TOP 09, která si připsala o půl procentního bodu méně. Starostové a nezávislí měli 12procentní potenciál, lidovci by mohli dosáhnout až na 10,5 procenta a desítku uzavírají Zelení se sedmi procenty. Všechny zbývající strany mají volební potenciál pod pětiprocentní hranicí.

Průzkum, který pro Českou televizi zpracovaly Median a Kantar TNS, probíhal od 25. září do 5. října 2017. Tazatelé se ptali 3093 lidí. Statistická chyba je plus/minus 1 až 2,5 procenta.

Volební potenciál
Zdroj: Median a Kantar TNS pro ČT
Volební potenciál
Zdroj: Median a Kantar TNS pro ČT

Celostátní lídry kandidátek těch stran, které ve volebním potenciálu skončily na prvních deseti místech, pozve Česká televize do závěrečné Superdebaty. Vysílat ji bude v předvečer voleb – ve čtvrtek 19. října od 21:30 na ČT1 a ČT24.

  • Průzkum volebního potenciálu neukazuje možný výsledek voleb, ale měl by být ukazatelem aktuálního rozložení politických sil. Lidé v něm nevybírají jednu stranu,  které by hodili svůj hlas, ale říkají, o volbě kterých stran vážně uvažují. Jde pouze o hlasy od lidí, kteří nevylučují svoji účast u voleb.
  • „Je to nejlepší možný scénář v aktuální volební situaci,“ charakterizoval volební potenciál každé strany sociolog Daniel Prokop.
  • Součet v průzkumu volebního potenciálu tak nemusí odpovídat stu procent.