Norští archeologové našli možná nejstarší runový kámen na světě. Pro nápis zatím nemají vysvětlení

Archeologové v Norsku našli runový kámen, o němž tvrdí, že je nejstarší na světě. Podle nich mohou být nápisy na kameni až dva tisíce let staré. Muzeum kulturních dějin v Oslu uvedlo, že na plochém pískovci hnědavé barvy jsou vyryty znaky, které „patří k nejstarším nalezeným runovým nápisům na světě“. „Jde o nejstarší runový kámen, který je možné datovat,“ konstatovalo muzeum.

„Tento objev nám poskytne mnoho znalostí o užívání run v době železné. Mohlo by se jednat o první pokus použít runy na kameni v Norsku i v celé Skandinávii,“ řekla Kristel Zilmerová z univerzity v Oslu.

Za nejstarší runový nápis je považován ten, který je patrný na kostěném hřebenu pocházejícím z Dánska z druhého až třetího století našeho letopočtu. Runové kameny byly obvykle vztyčovány na hrobech, zejména v době Vikingů. „Odhaduje se, že první z nich se v Norsku a Švédsku objevily ve čtvrtém nebo pátém století. Některé ale mohou být evidentně starší, než se myslelo,“ uvedla Zilmerová.

Runový kámen ze Svingerudu
Zdroj: ČTK

Zmíněný údajně nejstarší runový kámen byl objeven na podzim roku 2021 při vykopávkách hrobu u Svingerudu západně od Osla. Další nálezy z hrobu, jako jsou ohořelé kosti, naznačují, že runy byly vyryty mezi roky jedna a 250 našeho letopočtu.

„Potřebovali jsme čas, abychom mohli runový kámen analyzovat a datovat,“ vysvětlila Zilmerová, proč byl nález zveřejněn až nyní.

Runový kámen ze Svingerudu
Zdroj: ČTK

Na kameni o rozměrech 31 krát 32 centimetrů je několik typů nápisů a ne všechny dávají z lingvistického hlediska smysl. Osm run na přední straně kamene tvoří výraz „idiberug“, což by mohlo být ženské jméno.

Takzvaný Svingerudský kámen, nazvaný podle místa nálezu, bude od 21. ledna na měsíc vystaven v muzeu kulturních dějin v Oslu, píše agentura AP.