Plynové sporáky mohou za část případů astmatu u dětí, varuje výzkum

Asi každý osmý případ astmatu u dětí ve Spojených státech je vyvolaný znečištěním ovzduší z plynových sporáků, tvrdí nový výzkum. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena podle deníku The Guardian nyní zvažuje, že prodej plynových sporáků omezí, nebo dokonce zcela zakáže. V současné době na nich vaří zhruba třetina amerických domácností.

„Je to, jako byste měli v obýváku výfuk od auta,“ popisují vědci dopad plynových sporáků na dětské zdraví.

Už výzkumy harvarských vědců opakovaně ukázaly, že emise toxických chemikálií a karcinogenů z plynových sporáků mohou uvnitř domovů vytvářet znečištění několikanásobně horší, než je to venkovní ze silničního provozu nebo těžkého průmyslu.

Nová studie, na níž se podíleli odborníci ze Spojených států a Austrálie, pak tvrdí, že znečištění z plynových sporáků je zodpovědné za astma u dětí v USA ve 12,7 procenta případů. To je podle Brady Sealsové, která se na výzkumu podílela, podobně vysoké procento, jaké způsobí kouření nejbližších příbuzných. Zástupci amerického plynařského průmyslu pro deník The Washington Post výsledky výzkumu odmítli.

„Věděli jsme, že to je problém, ale nevěděli jsme, jak velký. Tato studie ukazuje, že kdybychom se zbavili plynových sporáků, předešli bychom 12,7 procenta dětských případů astmatu, což by, myslím, většina lidí ráda udělala,“ dodává Sealsová.

Ve Spojených státech má astma si pět milionů dětí. Zhruba 625 tisíc z nich by problémy s dýcháním mohlo trpět právě kvůli plynovým sporákům.

Co dělat ke zdravější kuchyni

Autoři výše uvedeného výzkumu popsali, že i když už domácnost nemá jinou volnu než plynový sporák, dá se užívat relativně zdravě. „Při vaření otevřete okna,“ radí vědci.

„Používejte odsávací ventilátory, které odvádějí vzduch ven. Přestože tím přispějete ke znečištění venkovního ovzduší, snížíte tím vystavení své rodiny nezdravému vzduchu ve vyšších koncentracích v uzavřených prostorách,“ dodávají.