Na Floridě se prakticky přestali rodit samci želv, je tam příliš horko

Podle vědců se na floridských plážích v posledních čtyřech letech rodily prakticky všechny mořské želvy jako samice. Samci už údajně na svět nepřicházejí kvůli vlnám veder způsobeným klimatickými změnami.

O problému informovala americká agentura NOAA, která se věnuje výzkumu atmosféry a oceánů. Podle ní platí pravidlo, že pokud se želví vejce líhnou při teplotě nižší než 27 stupňů Celsia, výsledkem jsou mláďata samčího pohlaví. Pokud se ale líhnou při teplotě vyšší než 31 stupňů, přijdou na svět samičky. Při teplotách, které kolísají mezi těmito dvěma hodnotami, je podíl samic a samců poměrně pravidelný. Zjednodušeně řečeno: čím teplejší je písek, do něhož želví samice kladou vejce, tím více samic se z nich vylíhne.

„Vzhledem k tomu, že na Zemi dochází ke změně klimatu, zvýšené teploty by mohly mít za následek pokřivené a dokonce smrtelné podmínky inkubace, což by mělo dopad na různé druhy želv a dalších plazů,“ uvedla NOAA.

Bette Zirkelbachová, která provozuje nemocnici pro želvy v Marathonu na Florida Keys, ve svém prohlášení pro agenturu Reuters uvedla: „Děsivé je, že poslední čtyři léta na Floridě byla nejteplejší léta v historii. Vědci, kteří zkoumají líhnutí mořských želv a jejich vajíčka, nenašli za poslední čtyři roky žádné kluky, viděli pouze samice mořských želv.“

Nerovnoměrný poměr samců a samic vyvolává stále větší obavy vědců, že populace mořských želv v důsledku této změny zanikne, anebo bude dramaticky zasažena úbytkem.

Melissa Rosales Rodriguezová, která se se stará o mořské želvy v miamské zoo, řekla agentuře Reuters: „V průběhu příštích let uvidíme prudký pokles jejich populace, protože želvám zkrátka bude chybět genetická rozmanitost… Nemáme takový poměr samců a samic, který je potřebný k tomu, aby bylo možné úspěšně provádět chov.“ 

Problém je jednoduchý: otci nově narozených želv bude jen několik málo samců – takže spousta zástupců této nové generace vlastně budou příbuzní. A ti se pak budou zase křížit mezi sebou, což bude způsobovat zhoršování všech genetických problémů, které se mezi generacemi budou předávat. 

Kromě toho, že se nemocnice pro mořské želvy potýkají s rostoucím počtem želvích samic, se v současné době zabývají také dalším problémem. Tím se stala fibropapilomatóza, potenciálně smrtelné onemocnění mořských želv, které způsobuje vznik nádorů podobných květáku. Tyto novotvary se mohou objevovat na těle, včetně očí a úst, ale mohou se tvořit i ve vnitřních orgánech.