Prázdné turecké pláže obsadily želvy. Karety si vytvořily tisíce hnízd, obvykle je plaší světla hotelů

UDÁLOSTI: Díky prázdným hotelům a plážím se v Turecku zvýšil počet hnízd karety obecné (zdroj: ČT24)

Na vyprázdněných tureckých plážích se dobře daří želvám karetám. Obvykle je odtud vyhánějí všudypřítomná světla hotelů a množství lidí. Ti však kvůli pandemii koronaviru zdaleka nepřijeli v takových počtech jako obvykle, zabírají jen málo místa a prázdné hotely nemusí svítit. Nahradila je hnízda, kam želvy kladou vejce.

Na nebývalou renesanci želv na tureckých plážích dohlížejí vědci a dobrovolníci, kteří evidují a označují hnízda. Jen v oblasti Antalye zatím nalezli devět hnízdišť – což ovšem značí dva tisíce jednotlivých hnízd na třiadvacetikilometrovém úseku pobřeží. V celém Turecku je potom 22 hnízdišť. Dávají to do souvislosti s omezením turismu po koronavirové pandemii.

„Hnízdění na plážích u hotelů bylo méně časté kvůli světlům. Letos se ale počet hnízd v těchto oblastech zvýšil,“ podotkl vedoucí projektu na ochranu karet Ali Fuat Canbolat.

Jeho lidé hnízda označují, čímž je chtějí ochránit. „Značky, provazy a data slouží k tomu, abychom neztratili polohu hnízda v případě poničení lidskou činností nebo přirozenými predátory,“ uvedl Ali Fuat Canbolat. Vědecká mise potrvá celé léto. S turistickou sezonou se vedle hnízdění kryje také líhnutí mláďat, které začíná v srpnu.

V každém z tisíců hnízd je v průměru osmdesát vajec. Mohlo by se zdát, že až se všechny malé želvy vylíhnou a vyrostou, bude možné po jejich krunýřích dojít na Kypr suchou nohou. Ve skutečnosti tomu tak ale nebude, protože dospělosti se dožívá jen jedno z tisíce karetích mláďat.