Kriticky ohroženým indonéským želvám se v brněnské zoo daří. Odchovali tam čtyři mláďata

Čtyři dlouhokrčky McCordovy poprvé odchovala brněnská zoologická zahrada. Mláďata překonala nejkritičtější období a samostatně přijímají potravu. Zvířata z malého indonéského ostrova jsou na Červeném seznamu ohrožených druhů a ubývá jich zejména kvůli ilegálnímu lovu a ztrátě přirozeného životního prostředí.

Chovná skupina se v brněnské zoo skládá z jednoho samce a dvou samic, zařízení ji loni v únoru dostalo darem ze Zoo Záhřeb. „Přestože jsme jim nabídli suché místo se substrátem jako kladiště, první snůšku 13 vajec jsme našli ve vodě. Přemístili jsme je do inkubátoru, i když jsme tušili, že se jejich šance na přežití pobytem ve vodě snížily,“ popsal kurátor chovu ryb, obojživelníků a plazů Zoo Brno Petr Šrámek.

Během čtyř měsíců chovatelé odstranili z inkubátoru několik neživotaschopných vajec. „Velmi nás proto potěšilo, když se během dvou týdnů vylíhly postupně čtyři malé želvy,“ řekl Šrámek. Mláďata se vylíhla na přelomu srpna a září 2018. Pracovníci zoo je umístili do samostatného akvaterária s velmi mělkou vodou a po několika dnech je zkusili i poprvé nakrmit.

  • Dorůstá délky až 24 centimetrů, samice snáší až 13 vajec o velikosti 30 x 20 milimetrů.
  • Živí se hmyzem, malými rybami a pulci. Loví tak, že vystřelí hlavu (rychle natáhne krk) a chňapne po kořisti.
  • Nejsou přesné údaje o tom, jakého věku se dožívá. Podobné druhy se dožívají 30 až 40 let.
  • V přírodě obývá pouhých několik desítek kilometrů čtverečních jezer a bažin malého indonéského ostrovu Roti.

Mláďat nejspíš přibyde, v inkubátorech jsou další vejce

Malé želvy se ukázaly jako velmi vitální a ihned začaly přijímat nabízenou mraženou potravu obohacenou směsí vitaminů a minerálů. „Doufáme, že malých dlouhokrček bude ještě více. V současné době máme v inkubátorech šest vajec z druhé snůšky a dalších 16 ze třetí,“ doplnil Šrámek.

Na Červeném seznamu ohrožených druhů jsou dlouhokrčky vedeny jako kriticky ohrožené. Hlavní hrozbu pro tyto vzhledově velmi atraktivní a nevšední želvy představují lidé. Kromě úbytku biotopů totiž musí čelit především ilegálnímu lovu pro obchod s domácími mazlíčky.