Více bariér či chemie, méně stěhovavých ptáků. Nová studie zmapovala příčiny ubývání opeřenců

Intenzivní zemědělství, chemizace, ale i nedostatečná ochrana ptáků před nárazy do skel nebo lov. To jsou hlavní důvody, proč nejen v Česku, ale i v Evropě kriticky ubývá stěhovavých ptáků. Vyplývá to z nové studie, na které pracovala Česká společnost ornitologická, Východoanglická univerzita a portugalské univerzity v Portu a v Lisabonu.

„Víme, že stěhovavých ptáků v Evropě ubývá více než stálých, příčiny ale dosud nebyly jasné. Chtěli jsme proto zjistit, kdy během roku jsou tažní ptáci nejvíce ohroženi lidskou činností,“ říká Alena Klvaňová z České společnosti ornitologické.

Tažných ptáků celosvětově ubývá v důsledku toho, jak lidé během posledních desetiletí pozměnili krajinu. Vědecký tým zkoumal celkem 103 druhů stěhovavých ptáků a identifikoval šestnáct člověkem způsobených příčin ohrožení. K největšímu poklesu ptačí populace dochází u druhů, které migrují do oblastí s větším množstvím člověkem vystavěné infrastruktury – silnic, budov, elektrického vedení či větrných turbín.

„Třeba v případě rorýsů obecných je velikým problémem i zateplování domů. Lidé při něm často ilegálně zaslepí větrací otvory nebo škvíry v podstřeší, kudy se ptáci dostávají k hnízdům, a rorýsi pak velmi těžko hledají nové hnízdiště, protože jsou zvyklí vracet se na ta původní. Silně ubývá i chřástal polní, který táhne až do jižní Afriky. V hnízdní době mu ale lidé u nás sekají louky tak často a v nevhodnou dobu, že mu nedají šanci vyhnízdit,“ dodává Klvaňová.

S rozvojem měst přibývá v krajině více zastavěných ploch a chemicky ošetřených monokultur. V důsledku nadměrného používání hnojiv naopak postupně mizí zdravě fungující ekosystémy a s tím i ptačí potrava a místa pro hnízdění. Z vědeckých studií a zprávy Evropské agentury pro životní prostředí o stavu unijní přírody vyplývá, že 81 procent chráněných stanovišť v EU je ve špatném stavu. U šestatřiceti procent došlo ke zhoršení, naopak zlepšení zaznamenalo pouhých devět procent.

V celé Evropě kvůli intenzivnímu hospodaření ubývá smíšených lesů se starými doupnými stromy, v jejichž dutinách ptáci hnízdí.

V Česku je takovým příkladem Východní Krušnohoří, kde se kácí dvě stě let staré buky, a to navzdory výskytu evropsky chráněných druhů (například holuba doupňáka). Česká republika se přitom stejně jako ostatní státy Evropské unie zavázala k ochraně biodiverzity a v duchu evropské strategie by měla ponechat nejméně desetinu svého území v tom nejpřísnějším režimu ochrany přírody.

Dopady klimatické změny

Negativní vliv na trendy početnosti ptačích populací má také klimatická změna, v jejímž důsledku dochází k častějšímu výskytu dlouhých suchých období nebo náhlým prudkým bouřkám a deštivým periodám.

Oba tyto extrémy ptákům výrazně ztěžují hnízdění a často jsou důvodem i neúspěchu. Problémem je i hospodaření s vodou v krajině, například kvůli vysušování mokřadů dnes z naší krajiny téměř zmizela většina druhů bahňáků.

V důsledku klimatické změny se také snižuje populace kukačky, o které je známé, že klade vejce do cizích hnízd. Jenže hostitelské druhy začínají vlivem zvyšujících se jarních teplot hnízdit dříve, zatímco kukačka, která migruje až do subsaharské Afriky a na tahu se orientuje podle délky dne, začátek kladení vajec neposouvá.

Skleněné plochy a ptáci

Mezi nejčastější příčiny úhynu ptáků u nás i v Evropské unii, i navzdory všem odborným doporučením, stále patří kolize se skleněnými a reflexními plochami. Nejde však jen o nárazy do prosklených budov, ale také o protihlukové stěny s černými siluetami ptáků, které se mnohdy zcela míjejí účinkem.

Podstatný totiž není tvar nebo velikost polepu siluet, ale jejich vzdálenost. Nálepky musí být umístěny vždy z vnější strany skla a v takové vzdálenosti od sebe, aby mezi nimi „pták neproletěl“. Jako ideální se uvádí deset centimetrů.

Po srážce s čirou nebo zrcadlící se výplní uhyne v Evropě ročně více než sto milionů ptáků, jak ukazují data celoevropského monitoringu Pan-European Common Bird Monitoring Scheme.

Lovci a ptáci

Podle dat České společnosti ornitologické je téměř 25 milionů stěhovavých ptáků, včetně vzácných a chráněných druhů, každoročně nelegálně zabito vášnivými lovci na své cestě mezi hnízdištěm a zimovištěm mezi kontinenty – Evropou, Afrikou a Asií.

Nejnebezpečnější místa, kde lidé ptáky většinou ilegálně loví v nejvyšších počtech, ukazuje mapa, která je také výsledkem nové studie.

Čejka chocholatá
Zdroj: Andreas Trepte/Wikimedia Commons

K nejvíce loveným druhům patří vedle bekasiny otavní například čejka chocholatá, která je zároveň jedním z nejvíce ubývajících druhů. Velkému tlaku čelí rovněž hrdlička divoká, a to zejména ve Středomoří, kde je její lov považován za součást kulturní tradice.

Hrdlička divoká
Zdroj: Wikimedia Commons/Père Igor

Velikost evropské hnízdní populace se od osmdesátých let dvacátého století zmenšila až na pouhých dvacet procent původního stavu, ukazují data z nové studie.