V Arktidě jako na Sahaře. Meteorologové potvrdili 38 stupňů Celsia za polárním kruhem

Světová meteorologická organizace (WMO) oficiálně uznala teplotní rekord naměřený loni v oblasti Arktidy. Na Sibiři teploměry 20. června 2020 naměřily 38 stupňů Celsia, což je nejvyšší hodnota, jaká kdy byla zaznamenána severně od polárního kruhu. Je to známka klimatické změny a důvod ke znepokojení, upozornil v úterý generální tajemník WMO Petteri Taalas.

Teploty v Arktidě vzrostly více než dvojnásobně oproti globálnímu průměru. Také v Antarktidě loni meteorologové naměřili rekord: 18,3 stupně Celsia.

WMO si vede registr rekordů. Před zapsáním nového ale vždy zkoumá, jakými přístroji a za jakých podmínek byl naměřen, aby vyloučila nespolehlivá pozorování a mimořádné okolnosti.

Meteorologická pozorovací stanice ve Verchojansku, která leží 115 kilometrů severně od polárního kruhu a funguje od roku 1885, teplotní maximum na Sibiři ohlásila během loňské bezprecedentní vlny veder, kdy se teploty v regionu pohybovaly deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. To vedlo k ničivým lesním požárům a rozsáhlému tání mořského ledu.

Rok 2020 byl obecně jedním ze tří nejteplejších ve srovnání s průměrem z let 1850 až 1900. Experti WMO nyní zkoumají další tři rekordy. Dvě měření loni a letos ukázala 54,4 stupně na nejteplejším místě světa, v kalifornském Údolí smrti. Na Sicílii pak letos v létě naměřili meteorologové 48,8 stupně – pokud se hodnota potvrdí, půjde o evropský rekord. Tým expertů ještě nikdy nemusel přezkoumávat tolik rekordů najednou, poznamenala agentura DPA.