Začíná Czech Space Week. Přináší přednášky o vesmíru, koncerty i setkání s experty

Návštěvu kosmické agentury, přednášky i koncert melodií ze sci-fi filmů přinese festival kosmických aktivit Czech Space Week. Hlavní program festivalu odstartuje v pondělí, ale už v pátek a v sobotu mohou lidé navštívit Agenturu EU pro kosmický program (EUSPA) v Praze. Při dnech otevřených dveří se lidé mohou podívat na služby EUSPA spojené s evropskými navigačními systémy a promluvit si se zaměstnanci agentury. Akce budou v Praze a v Brně. Festival končí 20. listopadu.

V pondělí se například uskuteční on-line přednáška pro děti planetologa Petra Brože na téma dobývání Marsu. Astrofyzik Michal Bursa pak povypráví o nyní běžně využívaných technologiích, které byly původně spjaty s astronomií.

Lidé si mohou poslechnout také on-line talkshow s úspěšnými ženami, které spolupracují na kosmických technologiích a projektech. Bude hovořit například fyzička Kateřina Falk, konzultantka pro EUSPA Nathalie Claudelová nebo kosmická inženýrka Anita Senguptaová.

V úterý a středu se koná na Univerzitě Karlově konference o tom, jak program Copernicus přispívá k naplňování takzvané Zelené dohody. Pro malé posluchače pak budou v úterý on-line přednášky o planetách a kosmické psychologii. O den později se na brněnském výstavišti koná diskuse o zapojení Česka do kosmických aktivit a on-line přednáška o tom, jak si vyrobit vlastní kometu i o Krtku astronautovi.

Ve čtvrtek bude v Brně Středoevropský průmyslový den pro firmy a veřejnost a v pátek konference v Akademii věd ČR, která představí výsledky spolupráce akademie na misích Evropské kosmické agentury (ESA). Vazby mezi profesionálními a amatérskými astronomy pak má podpořit víkendová konference o výzkumu proměnných hvězd v pražském planetáriu.

Festival pak 20. listopadu zakončí koncert v pražské Hudební a taneční akademii múzických umění, kde zazní známé melodie ze sci-fi a fantasy filmů i videoher.