Vědci varují před pandemickým potenciálem ptačí chřipky. V Rusku se už přenesla z drůbeže na lidi

Čínští vědci vydali v odborném časopise Science článek, ve kterém doporučují zvýšená bezpečnostní opatření kvůli nákaze sedmi ruských dělníků virem ptačí chřipky. Autoři studie varují, že kmen ptačí chřipky H5N8 má pandemický potenciál.

Tento nový kmen chřipkového viru se poprvé objevil v Číně roku 2010, tehdy se jím nakazila kachna. Pak se virus rychle šířil dál: do roku 2014 byla zaznamenána ohniska v Japonsku a Jižní Koreji u domácích i volně žijících ptáků. A do roku 2016 byl nalezen u ptáků v Indii, Rusku, Mongolsku, USA a částech Evropy. Do roku 2020 byla ohniska zaznamenána ve 46 zemích.

Podle autorů této práce je z krátké historie této nemoci jasné, že virus je schopen se velmi efektivně a rychle šířit. Ještě znepokojivější je podle nich ale zpráva z loňského prosince, kdy se ukázalo, že infekce virem H5N8 zasáhla sedm zaměstnanců ptačí farmy v Rusku. Tyto informace byly oficiálně potvrzené letos v únoru.

Několik dobrých zpráv

Nakažení neměli žádné příznaky nemoci, na to, že jsou infikovaní, se přišlo při testech z bezpečnostních důvodů a nic ani zatím nenasvědčuje tomu, že by byl virus přenosný z jednoho člověka na druhého. Autoři ale poukazují na to, že jakmile dojde k překročení mezidruhové hranice, obvykle netrvá příliš dlouho, než se virus adaptuje na další oběti.

Upozorňují na to, že virus přesně tohle už dokázal, když nejprve přeskočil z kachny na kachnu, ale pak na další druhy ptáků. Konstatují také, že virus byl značně smrtící s masivním umíráním drůbeže v mnoha ohniscích. Ruští dělníci byli například otestováni poté, co v jejich chovu uhynulo 101 tisíc slepic a kuřat.

Autoři studie netvrdí, že je už na světě další nezastavitelná pandemie. Naopak ujišťují, že ještě není pozdě přijmout preventivní opatření, která by mohla zabránit rychlému šíření nemoci – ať už ve fázi, než přeskočí na člověka, nebo i potom.

Bedlivý dohled nad zemědělskými družstvy, tržišti i volně žijícími ptáky by měl v kombinaci se zavedením standardních hygienických a protiepidemických opatření šíření viru zpomalit – farmaceutické společnosti by tak měly dostatek času vyvinout proti této nemoci účinnou vakcínu. 

Ptačí chřipka v Česku

Právě kmen H5N8 ptačí chřipky byl opakovaně prokázán v České republice. Od roku 2017 se u nás objevuje často, roku 2020 se kvůli několika ohniskům muselo vybít 137 tisíc ptáků, předtím v roce 2017 jich utratili 98 tisíc. Stejný kmen se v Česku šíří i letos – zejména v Plzeňském kraji a na Benešovsku. Veterináři museli zlikvidovat několik velkochovů.