Ptačí chřipka se objevila na Benešovsku. V Podolí u Jankova uhynulo 25 slepic

Na Benešovsku potvrdili veterináři ohnisko ptačí chřipky. Nákaza se nově vyskytla v malochovu v Podolí u Jankova, kam ji nejspíše zavlekly divoké kachny z blízkého rybníka. Část chovaných ptáků uhynula, zbylé zlikvidují veterináři ve středu. Je to druhé letošní ohnisko, první bylo v malochovu v jižních Čechách. Ptačí chřipka se vyskytla také ve třech lokalitách u divoce žijících ptáků.

V podolském chovu bylo původně 45 slepic a 6 kachen. Když uhynulo 25 slepic, zavolal chovatel krajské veterináře. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda bude ve středu utracena zbylá drůbež. Subtyp ptačí chřipky H5N8, který se letos v Česku objevil, není přenosný na člověka.

Kolem ohniska vyhlásí veterináři tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, kde vytvoří soupisy chované drůbeže a omezí její pohyb. U chovů, kde není možné zajistit umístění ptáků v uzavřeném objektu, je podle veterinářů nutné přijmout opatření, která minimalizují riziko kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem divokých ptáků.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) vyzval chovatele, aby pravidla dodržovali a zamezili kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky. „Do současné chvíle byla letošní vlna ptačí chřipky potvrzena ve dvou malochovech v jižních a středních Čechách a u volně žijících ptáků ve třech lokalitách Jihočeského kraje. Dá se tak usuzovat, že je v současnosti nákaza na vzestupu,“ zdůraznil.

Stát kvůli snaze omezit přenos choroby zakázal v celé republice větším chovatelům chov drůbeže ve volných výbězích, omezuje se rovněž její prodej a přemisťování. Agrární komora upozornila na to, že české drůbeží maso a vejce uváděné na trh jsou pro spotřebitele bezpečné a z pohledu konzumace nezávadné.

Ptačí chřipka se v Česku objevila již loni, kdy veterináři utratili 137 tisíc ptáků, předtím v roce 2017, kdy jich utratili 98 tisíc, a to většinou v komerčních chovech. V zemi bylo téměř 40 ohnisek nákazy.