TÉMA

Jankov

Veterináři od poloviny února zmírní opatření proti ptačí chřipce

Veterináři od 15. února zmírní opatření proti šíření ptačí chřipky. V celé zemi umožní za přísných podmínek přesun drůbeže z evidovaných do neevidovaných chovů, do poloviny února bude prodej živé drůbeže do neevidovaných chovů zakázán. Informoval o tom Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Změnu veterináři přijali po diskusi s chovatelskými svazy, snaží se zamezit šíření ptačí chřipky. Nemoc se vyskytuje ve třech krajích, v Jihočeském, Středočeském a Pardubickém.
4. 2. 2021|

Ptačí chřipka je už i v Pardubickém kraji. Třetí ohnisko zaznamenal malochov slepic na Chrudimsku

Ptačí chřipka se rozšířila také do Pardubického kraje, třetí ohnisko veterináři zaznamenali v malochovu slepic v obci Ronov nad Doubravou na Chrudimsku. Podobně jako u předchozích dvou ohnisek v jižních a středních Čechách se slepice nakazily od volně žijících vodních ptáků, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
3. 2. 2021|

Ptačí chřipka se objevila na Benešovsku. V Podolí u Jankova uhynulo 25 slepic

Na Benešovsku potvrdili veterináři ohnisko ptačí chřipky. Nákaza se nově vyskytla v malochovu v Podolí u Jankova, kam ji nejspíše zavlekly divoké kachny z blízkého rybníka. Část chovaných ptáků uhynula, zbylé zlikvidují veterináři ve středu. Je to druhé letošní ohnisko, první bylo v malochovu v jižních Čechách. Ptačí chřipka se vyskytla také ve třech lokalitách u divoce žijících ptáků.
2. 2. 2021|

Okousaná sušenka z Anglie. Historici zjistili nová fakta o působení Kubiše a Gabčíka

Historici zjistili nové informace o Janu Kubišovi a Josefu Gabčíkovi ze skupiny Anthropoid. Dosud znali jen fakta z období od 5. března 1942 do květnového atentátu na Reinharda Heydricha. Co odbojáři, kteří na území protektorátu seskočili na konci prosince 1941, podnikali během ledna a února, nebylo jasné. Nově se to podařilo zjistit badatelům Jaroslavu Čvančarovi a Vlastislavu Janíkovi.
18. 1. 2020|