Covid je výrazně nebezpečnější pro lidi trpící HIV

V uplynulém roce studie odhalily, že existují dlouhodobé zdravotní problémy, které zvyšují riziko, že člověk zemře na covid-19. Prokazatelně mezi ně patří rakovina, cukrovka a vysoký krevní tlak. Dlouho ale nebylo jasné, jak je tomu u lidí s virem HIV a nemocí AIDS.

Na světě žije s virem HIV nebo nemocí AIDS asi 38 milionů lidí. Nová studie vědců z Penn State College of Medicine zjistila, že lidé žijící s virem HIV měli o 24 procent vyšší riziko infekce virem SARS-CoV-2 a o 78 procent vyšší riziko úmrtí na covid-19 než lidé bez HIV. Hodnotili přitom údaje z 22 předchozích studií, které zahrnovaly téměř 21 milionů účastníků v Severní Americe, Africe, Evropě a Asii.

Souvislosti jsou jasné, příčiny ne

Většina účastníků studie (66 procent) byli muži, střední věk byl 56 let. Nejčastějšími komorbiditami v HIV pozitivní populaci byly hypertenze, diabetes, chronická obstrukční plicní nemoc a chronické onemocnění ledvin. Většina pacientů žijících s HIV/AIDS (96 procent) byla na antiretrovirové terapii, která pomáhá potlačit množství HIV zjištěného v těle.

„Předchozí studie byly neprůkazné a nebyly schopné jasně říci, jestli je HIV rizikovým faktorem při nákaze virem SARS-CoV-2 a jestli zhoršuje průběh nemoci covid-19,“ uvedl doktor Paddy Ssentongo, který výzkum vedl. „Hlavním důvodem je, že velká většina lidí žijících s HIV/AIDS je na antivirové terapii, přičemž řada těchto léků byla experimentálně použita i k léčbě covidu,“ dodal.

Podle autorů studie může být hlavní příčinou většího rizika covidu u lidí s HIV/AIDS to, že řada stavů spojených s vyšší smrtností je spojená i s HIV/AIDS. Naopak pozitivní účinky antivirotik, jako jsou astenofovir a inhibitory proteázy, na snížení rizika covidu u lidí s HIV/AIDS zůstávají zatím neprůkazné.

„S tím, jak se pandemie vyvíjela, jsme získávali stále více informací, abychom mohli zjistit, jaký je dopad souběhu virů HIV a SARS-CoV-2. Na začátku pandemie to nebylo možné kvůli nedostatku údajů,“ řekl Vernon Chinchilli, který se na studii podílel. „Teď je máme. Naše zjištění podporují současné pokyny Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, které říkají, že lidé s HIV by měli dostat očkování proti covidu-19 přednostně, dodává vědec.