Osm rad, jak bránit šíření covidu během Velikonoc. Zkuste nové rituály, doporučuje Iniciativa Sníh

Během Velikonoc je větší riziko setkávání osob z různých sociálních skupin a přenos nákazy i do prostředí, které jí dosud odolávala. Důsledné dodržování platných opatření pomůže toto riziko efektivně snížit. Testování je nejlepší zbraň proti epidemii, nelze na něj však plně spoléhat, protože hlavně některé antigenní testy mají relativně vysokou chybovost. Cesty a návštěvy, pokud snesou odkladu, je vhodné omezit, doporučují vědci z Iniciativy Sníh.

Se začínajícím prodlouženým víkendem přichází riziko opětovného růstu šíření nákazy covidem-19. Folklorní zvyky, zejména koledy, ale i jiné hromadné a volnočasové aktivity nebo návštěvy sousedů v rámci rekreačních objektů, přinášejí výrazný nárůst nových sociálních kontaktů mezi lidmi z různých sociálních skupin.

Ty jsou v každodenním životě vlivem aktuálních vládních opatření od sebe do značné míry izolovány. Jediný rizikový kontakt může stačit k zanesení nákazy do zcela nových prostředí, která šíření viru doposud odolávala.

Iniciativa Sníh proto apeluje na veřejnost, aby přes Velikonoce co možná nejvíce respektovala platná nařízení, včetně omezení cestování mezi regiony. Je také vhodné omezit návštěvy příbuzných, zejména těch z rizikových skupin. V nezbytném případě se setkejte venku, v dostatečné vzdálenosti a se správně nasazeným respirátorem.

  • Iniciativa Sníh je apolitické sdružení odborníků z Česka i ze zahraničí. Hlavním cílem této platformy je společně hledat co nejlepší řešení v boji s pandemií a přinášet pravdivé a objektivní informace napříč širokým spektrem vědních oborů, s úctou k životu a lidské důstojnosti. Iniciativa vychází z principů John Snow memoranda, které se opírá o konsensus vědeckých poznatků o onemocnění covid-19 a vyslovuje se pro strategii důsledného potlačování epidemie viru SARS-CoV-2.

Osm základních rad

Antigenní testy mohou být nespolehlivé

Negativní test neznamená, že nejste infikováni. Antigenní testy mohou být velmi nepřesné, zvláště u asymptomatických jedinců, tedy u lidí bez zřetelných příznaků nemoci. Jejich citlivost u asymptomatických jedinců je i pod 40 až 50 procenty, neodhalí tedy pět až šest lidí z každých deseti nakažených. PCR testy jsou přesnější a odhalí i jedince v prvotní fázi infekce, kdy ještě nepociťují příznaky nemoci, ale roznášejí virus po okolí.

Testy jsou zatím nejsilnější zbraní

Pokud se už někam rozhodnete cestovat, nechte se prosím otestovat. Testování je jednou z nejlepších zbraní, kterou proti epidemii máme. Sledujte také pečlivě svůj zdravotní stav. Pokud se u vás objeví sebemenší příznaky infekce (zvýšená teplota, respirační obtíže, bolest hlavy, bolest břicha, zažívací potíže, únava, ztráta čichu a chuti a tak dále), zůstaňte raději doma a v izolaci. Optimální doba pro testování je 4-7 dní po rizikovém kontaktu či kdykoli po objevení prvních příznaků nemoci.

Jak pečovat o respirátor
Zdroj: Iniciativa Sníh

Testy nevydrží věčně

Výsledek testu je platný jen po omezenou dobu. Většinou se udává hodnota 12 hodin pro antigenní test a 24 hodin pro test PCR, ani tyto doby však nejsou zaručené.

Ochrana dýchacích cest je klíčem 

Používejte respirátor nebo masku se třemi vrstvami z vhodného materiálu. Účinné utěsnění na obličeji je důležitější než samotný materiál.

Kdy dodržovat opatření? Pořád!

Dočasné vynechání ochranných opatření, byť jen na chvíli, může podstatně zvýšit riziko nakažení. Pokud například nosíte roušku/respirátor v práci celý den a sundáte si ji na společné jídlo či pití s lidmi mimo svou domácnost, výrazně se tím sníží či úplně zmizí celkový význam vašeho jinak pečlivého dodržování opatření. Pamatujte, že nakazit se můžete i v průběhu několika sekund, obzvláště současnou nakažlivější mutací.

Šíření covidu bez příznaků
Zdroj: Iniciativa Sníh

Mytí rukou funguje

Pokud se dotknete infikovaného povrchu a potom se kontaminovanými prsty dotknete svého obličeje, může dojít k přenosu přes oční, nosní či ústní sliznici. Podle některých výzkumů se člověk svého obličeje dotýká v průměru i více než tisíckrát denně. Snažte se nedotýkat bez ochrany rukou předmětů, na které sahají i jiní, například madlo u nákupního vozíku, zábradlí, kliky a podobně. Ideální je pro tyto případy používat jednorázové rukavice a kapesní dezinfekci. Pravidelně si umývejte ruce a obličej, trocha mýdla či detergentu virus spolehlivě zabije. Rouška/respirátor je také vynikající prostředek, který nám brání dotýkat se rukama nosní a ústní sliznice.

Dezinfekce UV paprsky nezabírá

Dezinfekce předmětů jejich ozařováním UV světlem nemá dle novějších výzkumů velký význam. UV záření skutečně virus zabíjí, potřebuje však přímo dopadat na částice viru po určitý čas a s poměrně vysokou intenzitou. Museli byste tudíž předměty, například potraviny, ozařovat po desítky minut ze všech možných úhlů. Čistit vzduch v místnosti UV zářením se také ukazuje jako nepříliš efektivní. Zásadně důležité je naopak větrání, na což poukazují studie i nedávný apel WHO.

Velikonoce venku

Pobývejte co nejvíce času venku. Cvičte venku. Udržujte přitom vzdálenost bez respirátoru alespoň pět metrů od lidí, kteří s vámi nežijí ve společné domácnosti. Buďte co nejvíce času na slunci. Slunce pomáhá udržovat vaši imunitu a přispívá také k tvorbě důležitého vitaminu D.

Antigenní testování
Zdroj: Iniciativa Sníh

Velikonoční rituály v době pandemie

K redukci stresu pomáhá dodržování rituálů. Většinu běžných rituálů bude nezbytné přehodnotit a proměnit do bezpečnější podoby. Není však nutné na ně rezignovat zcela. Můžeme přidat i rituály nové. Vyjít přitom můžeme z našeho vlastního pojetí svátků, z toho, co je na tradici Velikonoc právě pro nás nejpodstatnější, nabádají vědci z Iniciativy Sníh.

Antigenní testování
Zdroj: Iniciativa Sníh