V Zimbabwe vyšetřují záhadná úmrtí slonů. Situace připomíná nevysvětlené případy v Botswaně

Úřady v Zimbabwe vyšetřují smrt 11 slonů v lese na západě země, uvedl mluvčí Úřadu pro správu národních parků a divoké zvěře Tinashe Farawo. Mrtvá těla byla podle něj objevena v pátek mezi národním parkem Hwange a Viktoriinými vodopády. Zvířatům byly odebrány vzorky krve a poslány k analýze do laboratoře.

„Příčinu smrti zjistíme až po testech. Ale vyloučili jsme otravu kyanidem,“ řekl Farawo agentuře AP. Kromě slonů také nebyla nalezená žádná jiná mrtvá zvířata, jako supi.

Vyloučeno bylo podle mluvčího také pytláctví, protože zvířata měla nedotčené kly. V posledních letech pytláci v Zimbabwe otrávili desítky slonů a poté jim odebrali kly, aby je prodali nelegálním obchodníkům.

Záhadná smrt slonů v Zimbabwe se podobá úmrtí více než 275 slonů v Botswaně minulý měsíc. Vědci stále vyšetřují smrt těchto slonů a již vyloučili pytláctví, otravu a antrax.

Možné příčiny

Pravděpodobnou příčinou záhadného úhynu několika stovek slonů v Botswaně by mohly být podle předběžných testů toxiny přírodního původu. Agentuře Reuters to sdělil Cyril Taolo, ředitel oddělení pro divokou přírodu národních parků Botswany. Taolo také uvedl, že nyní se odborníci zaměří na další možné environmentální příčiny, jako jsou toxiny produkované bakteriemi ve vodních plochách.

Botswana má největší populaci slonů na světě, odhadem je zde 156 tisíc slonů. Zimbabwe je druhá s 85 tisíci zvířaty. Loni v Zimbabwe kvůli suchu zemřelo asi 200 slonů hladem.