Změna klimatu výrazně posílí hurikány v Karibiku, varuje studie

Globální změny klimatu dramaticky zvyšují rizika vzniku extrémních hurikánů v Karibiku. Čím výše vzrostou teploty, tím častější tyto hrozby budou, uvádí výzkum bristolských vědců.

Výzkumnící ve studii analyzovali projekce hurikánů v oblasti Karibiku. Ukázalo se v nich, že tato část světa je klimatickými změnami velmi zranitelná a při silnějším oteplování budou důsledkem až pětkrát častější extrémní srážky způsobené právě hurikány.

„Doposud se výzkum hurikánů nejvíc soustředil na Spojené státy, proto jsme se chtěli podívat i na Karibik. Nová zjištění jsou alarmující a ukazují, jak důležité je řešit globální klima, aby se snížila pravděpodobnost extrémních srážek a jejich katastrofálních důsledků,“ uvedla hlavní autorka výzkumu Emily Vosperová.

Vědci simulovali tisíce hurikánů ve třech různých scénářích vývoje globálního klimatu: současný stav, stav při dodržení Pařížské dohody (tedy oteplování do 1,5 stupně Celsia) a oteplení o dva stupně Celsia.

Dvakrát tolik hurikánů

Model, který zohledňuje množství proměnných, pak úspěšně otestovali na existujících a aktuálních hurikánech. Předpověděl, že extrémně silné hurikány, které při současném stavu klimatu postihují Karibik asi jednou za sto let, by i při dodržení Pařížské dohody přibyly – ale znatelně méně, než kdyby se klima Země ohřálo o dva stupně.

Extrémním hurikánem se v tomto výzkumu chápe bouře, která přináší nejsilnější srážky. Právě vydatný déšť způsobující zatopení celých oblastí je totiž zásadním faktorem, který způsobuje u hurikánů ty nejmasivnější škody a zabíjí nejvíce lidí.

Jedním z nejsilnějších, které Karibik postihly, byla v roce 2017 Maria. Jednalo se o bouři síly, která přichází jednou za sto let. Pokud stoupnou teploty o dva stupně, pak budou podle projekcí takové hurikány 2,3krát častější, což znamená, že se objeví jednou za 43 let. Při dodržení Pařížské dohody by se objevovaly jen jednou za 57 let.

Hurikán Maria zasáhl Portoriko (zdroj: ČT24)

Následky hurikánů jsou i pro ty nejbohatší karibské země velmi drahým a náročným problémem. Podle studií ekonomů trvá obnova po silném hurikánu až šest let. Pokud by takových bouří přibylo, postižené státy by zřejmě výrazně zchudly.