„Všechno je možné, nikdy se nevzdávejte,“ vzkázali astronauti po přelomovém letu Crew Dragon

Brífink astronautů po přelomovém letu. Skafandry na míru zkoušeli téměř dvěstěkrát (zdroj: ČT24)

První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se v neděli spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Na palubě byla dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley. Ti společně s kolegou Chrisem Cassidym v pondělí odpovídali na otázky o misi.

„Nikdy se nevzdávejte, pokračujte v tom, co děláte. Pro mě a pro Boba šlo o velice dlouhou cestu, naposledy jsme se účastnili letu v roce 2011,“ vzkázal v pondělním přímém přenosu z ISS Doug Hurley. „NASA má následující vzkaz: Všechno je možné,“ dodal vzápětí.

„Jak se cítíte když ani nevíte, jak dlouho na stanici budete? A zažili jste něco neobvyklého?“ zněla jedna z dalších otázek vysílaných v živém spojení na oběžnou dráhu ze Země. Levitujícího mikrofonu se ujal Bob Behnken. „Ani nevíme, jestli zůstaneme dvakrát, třikrát tak dlouho, než se původně očekávalo. Zkoušel jsem to vysvětlit svému šestiletému synovi, je nadšený, že jsem ve vesmíru a že se za ním vrátím,“ reagoval.

„To, co jsme neočekávali, když jsme letěli vzhůru, je dynamika a vibrace, bylo to něco jiného než během výcviku. Nicméně slyšeli jsme zvuky z audionahrávek, které byly pořízeny při bezpilotním letu, byli jsme na ně tedy připraveni,“ dodal k otázce Behnken.

Události, komentáře: Souboj velmocí o vesmír (zdroj: ČT24)

Podle slov Douga Hurleye si posádka ISS zatím neuvědomuje, že by dosáhla nějakého zlomu či milníku. „Možná nám něco procházelo hlavou,“ reagoval na otázku Hurley. „Že se stalo něco výjimečného, si možná uvědomíme po dokončení této mise. (…) Nyní nás čekají úkoly spojené s misí,“ dodal také.

„Dnes máme za sebou první den, je to den jedna. Snažíme se vyložit zařízení a nastartovat jednotlivé přístroje. Chceme zde realizovat vědecké pokusy a máme i nějaké operační cíle, jako je příprava výstupů do volného prostoru,“ nastínil astronaut Chris Cassidy program na další hodiny a dny.

Poprvé v režii soukromé firmy

Pro USA byl sobotní start i nedělní zakotvení historickým okamžikem, po devíti letech od konce programu raketoplánů na oběžnou dráhu kolem Země a k ISS odletěla z území Spojených států americká loď s posádkou.

Takovýto pilotovaný let je navíc poprvé v režii soukromé společnosti a ne vládní vesmírné agentury. 

Behnken a Hurley včetně mise Crew Dragonu letěli do kosmu třikrát. Behnken dvakrát na palubě raketoplánu Endeavour a Hurley poprvé raketoplánem Endeavour a podruhé byl v roce 2011 členem posádky raketoplánu Altantis na jeho posledním letu, kterým zároveň NASA ukončil program těchto orbitálních plavidel.