Na Zemi se vrátili tři astronauti z ISS. Odletěli před pandemií, přistáli do karantény

Po měsících strávených na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pátek ráno v kazašské stepi nedaleko města Džezkazgan bezpečně přistála dvojice amerických astronautů a jejich ruský kolega. Návrat kabiny kosmické lodi Sojuz MS-15 na Zemi na živo přenášel americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Přípravy na návrat tříčlenné posádky provázela kvůli koronaviru mimořádná opatření, a to tím spíš, že v ruském středisku pro přípravu kosmonautů zaznamenali první případ COVID-19. Podle agentury Interfax všichni záchranáři a lékaři, kteří se s navrátilci dostanou do styku, prošli testem na koronavirus a dostanou speciální ochranné obleky. Jejich kontakt s kosmonauty má být minimální.

Skripočka a Meirová strávili na orbitálním komplexu téměř sedm měsíců. Přistáli tam 25. září se stejnou lodí, s níž se dnes vrátí na Zemi. Spolu s nimi tehdy na ISS přiletěl i první kosmonaut Spojených arabských emirátů (SAE) Hazza Mansúrí, který se ale vrátil na pevnou zem už po osmi dnech.

Morgan pobýval na oběžné dráze o dva měsíce déle než Meirová a Skripočka. Na stanici odletěl 20. července společně s Rusem Alexandrem Skvorcovem a Italem Lucou Parmitanem. Ti se vrátili začátkem února s astronautkou NASA Christinou Kochovou.

Kochová se stala rekordmankou mezi ženami, pokud jde o dobu strávenou nepřetržitě ve vesmíru. Na stanici byla 328 dnů. Do dějin se zapsala také tím, že spolu s Meirovou zvládla tři několikahodinové pracovní výstupy prvního čistě ženského týmu v otevřeném kosmu.