Meteorolog Karas: Zima je letos výrazně teplá. Na vině jsou tlakové výše nad jihovýchodní Evropou

Letošní zima je výjimečně teplá a současně suchá. Po prosinci zůstávají vyšší teploty i v lednu. Příčinou jsou tlakové výše nad jihovýchodní Evropou, vysvětluje meteorolog Pavel Karas.

Po nadprůměrně teplém prosinci pokračuje i leden roku 2020 vyššími teplotami, než je v tuto roční dobu obvyklé. Průměrná měsíční teplota prosince 2019 byla 1,9 stupně Celsia. To je o 2,8 stupně Celsia výš, než je dlouhodobý normál z let 1981 až 2010. Pod dlouhodobým průměrem byly teploty v prosinci jenom v prvním týdnu a pak kolem 11. prosince.

Naopak 19. prosince byla průměrná denní teplota vzduchu ve srovnání s dlouhodobým průměrem téměř o osm stupňů vyšší. Kromě toho, že byl loňský prosinec teplejší, byl navíc i slunečnější. Průměrná délka slunečního svitu byla 52 hodin, což je o 30 procent víc, než je obvyklé.

Průměrná denní teplota na území ČR v prosinci 2019 ve srovnání s normálem 1981–2010
Zdroj: ČHMÚ

Tlakové výše nad jihovýchodní Evropou = teplá zima v Česku

Příčinou nadprůměrně teplého počasí, které pokračuje také v lednu, je opakující se vliv tlakových výší nad jižní a jihovýchodní Evropou. V důsledku toho se do střední Evropy dostává od jihozápadu, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, teplý vzduch. Na horách, kde je oproti loňsku pětkrát až osmkrát méně sněhu, bylo kvůli teplotní inverzi v polovině ledna až rekordně teplo.

Rekordy padaly hlavně na Šumavě a nejtepleji bylo na Churáňově, kde k 15 stupňům Celsia chyběly jenom dvě desetiny. Pod nízkou oblačností ale například na Vysočině celý den mrzlo, a tak ve chvíli, kdy ze Šumavy hlásili jaro, na Vysočině měli ledový den. V průměru jsou ale lednové teploty zatím pořád vyšší a teplotní průměr se drží mezi dvěma a třemi stupni nad normálem, to znamená, že je situace velmi podobná jako během loňského prosince.

Teploty vzduchu 15. 1. 2020 ve 13 hodin SEČ
Zdroj: ČHMÚ

Čekání na vydatné sněžení pokračuje

Ochlazení za studenými frontami jsou během letošní zimy krátká, nevýrazná a zpravidla trvají jenom pár dnů, než se zase obnoví příliv teplejšího vzduchu. Výjimkou nebude ani to poslední, kdy se po delší době, během uplynulého víkendu, na horách objevily sněhové vločky.

Výška sněhové pokrývky – 20. 1. 2020
Zdroj: ČHMÚ

Nejvíc sněhu připadlo na Šumavě, v Jeseníkách a Beskydech. Nasněžilo maximálně kolem deseti centimetrů sněhu za den. V následujících dnech už sněžit většinou nebude a tím důvodem je další tlaková výše. Němečtí meteorologové ji pojmenovali Ekart.

O víkendu sněžilo a iReportéři byli u toho:

Tlaková výše Ekart postupuje přes Evropu

Až bude tlaková výše Ekart postupovat přes střední Evropu, tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře se bude v Česku pohybovat kolem 1045 hPa. Takto vysoká úroveň tlaku vzduchu se bude blížit k nejvyšší hodnotě, která kdy byla v historii měření v Česku zaznamenána. Absolutní rekord má prozatím hodnotu 1050,3 hPa a byl naměřen 23. ledna roku 1907 v Brně.

Až se tlaková výše Ekart posune nad jihovýchodní Evropu, do Česka zase začne proudit teplý vzduch
Zdroj: ČHMÚ

Leden pravděpodobně skončí jako teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný. Numerické modely zatím s výraznou změnou situace nad Evropou nepočítají. Zřejmě až do konce ledna bude převažovat teplé jihozápadní proudění.

Průměrná lednová měsíční teplota by podle současných odhadů mohla být o víc než tři stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr z let 1981 až 2010. Nadprůměrně teplá zima s minimem srážek tak bude s velkou pravděpodobností pokračovat.

Nad Českem se obnoví teplotní inverze
Zdroj: ČT24