Čína hledá příčiny záhadného zápalu plic, nakazilo se jím už 44 osob

Čínské zdravotnické úřady se stále snaží zjistit, co způsobilo epidemii virového zápalu plic, kterým se ve městě Wu-chan nakazilo už 44 osob. Začátkem týdne bylo nakažených 27. Zatímco počet případů narůstá, na sociálních sítích kolují spekulace, že se mohl vrátit SARS z let 2002–2003.

Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila, že je o nákaze informována; sleduje situaci a je v kontaktu s čínskou vládou. „Stále se konají testy a úřady zatím nemohou potvrdit, který patogen nemoc způsobuje,“ řekl mluvčí WHO Tarik Jašarevič. Dodal, že existuje několik potenciálních příčin virového zápalu plic – a mnoho z nich je běžnějších než SARS.

Podle zdravotnických zdrojů z Wu-chanu je 11 nakažených v kritickém stavu, ostatní jsou stabilizovaní. Všichni jsou v izolaci a lékaři sledují dalších 121 osob, s nimiž byli v těsném kontaktu.

Vrací se SARS?

Nepotvrzené informace kolující po internetu tvrdí, že nemoc způsobila nákaza koronavirem SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom), který se v roce 2002 objevil v jižní Číně a zemřelo na něj více než 700 lidí v několika zemích a oblastech.

Singapurské ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že začne kontrolovat teplotu cestujících z letadel přilétajících z Wu-chanu. Je to jedno z opatření, která byla společně s přísnou karanténou přijata v letech 2002–2003 ve snaze dostat epidemii SARS pod kontrolu.

Co je SARS?

SARS je virové onemocnění dýchacích cest způsobené koronavirem SARS-CoV. Jeho výskyt byl poprvé hlášen 16. listopadu 2002 z čínské provincie Kuang-tung. Během několika dalších měsíců se tato nákaza rozšířila do více než 30 zemí, nakazila přes 8000 lidí a přímo způsobila smrt 774 lidí.

V polovině roku 2003 se podařilo pomocí koordinovaných mezinárodních akcí zavést efektivní protiepidemická opatření. Ta šíření infekce zastavila, poslední případy byly z Číny hlášeny roku 2004. V České republice zatím případy nakažení touto nemocí nebyly nikdy potvrzené.

Koronavirus SARS
Zdroj: Wikimedia Commons

Nebezpečných je více virů z rodiny koronavirů: Například roku 2012 byl objeven jeden nazvaný MERS-CoV, který způsobuje zápal plic provázený selháním ledvin; WHO se obává, že tato nemoc má potenciál rozvinout se v epidemii.