Epidemie spalniček: Pseudovědeckým argumentům na internetu se těžko čelí, říká Vojtěch

Události, komentáře: Adam Vojtěch o spalničkách (zdroj: ČT24)

Od začátku roku se v Česku nakazilo spalničkami 156 lidí. Nejvíc jich je v Praze, kde už virus napadl 73 obyvatel. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) proto nařídil povinné očkování některých zdravotníků. Lidem očkovaným už dávno také doporučuje nechat se testovat na protilátky. Ministr byl hostem pořadu Události, komentáře.

„Protiočkovací iniciativa je velmi silná. Objevují se různé pseudovědecké argumenty, že očkování způsobuje autismus a podobně, což nikdy nebylo prokázáno. Tomu se velmi těžce čelí,“ postěžoval si Vojtěch na příčinu současného šíření nemoci. Pediatři podle něj dělají při přesvědčování svých klientů o skutečném vlivu vakcín maximum.

Kvůli rozšiřování spalniček Vojtěch nařídil povinné očkování, které se týká lékařů v největších fakultních nemocnicích. Ti jsou chorobě vystaveni nejvíc. Vojtěch vyzval hejtmany, aby se stejně zachovali i v krajských ústavech. „Pokud mám informace, tak k tomu ředitelé aktivně přistupují a snaží se zdravotníky očkovat,“ řekl.

Očkování zatím není v režimu sankcí, to znamená, že není možné postihovat toho, kdo ho odmítne. Pokud by se však situace vyvíjela nepříznivě, muselo by ministerstvo přistoupit i k sankcím.

Vakcín je v Česku zatím dost, ale ministerstvo už jedná o dodávkách dalších pro případ, že bude potřeba plošnější očkování.

Podle ministra je dobré nechat se testovat na protilátky v případě, že byl někdo očkován dávno, protože látka už nemusí být účinná.

  • Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění. Inkubační doba, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je zhruba 7 až 21 dní.
  • Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím.
  • Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.
  • Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Do karantény musí také všichni neočkovaní, kteří se s nemocným setkali.
  • Zdroj: ČTK

883 milionů přidělených bez koncepce

Ministr hovořil v Událostech, komentářích také o zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který oznámil, že ministerstvo zdravotnictví v letech 2014 až 2017 rozdělilo 883 milionů korun do regionů bez koncepce a odpovídající kontroly. Vojtěch prý po svém nástupu do funkce v prosinci 2017 po koncepci pátral a zjistil, že neexistuje. Podle něj bylo rozdělování motivováno často politicky.

Nově proto zavedl strategii, kdy chce investice bodovat podle jejich potřebnosti na základě vyjádření pojišťoven a odborníků. Vyšetřování toho, kde skončilo oněch 883 milionů a proč, podle něj není na místě. Věří, že kdyby to bylo potřeba, NKÚ by podal trestní oznámení.