Čína úspěšně vypustila raketu Dlouhý pochod 5. Je nadějí, že se země stane vesmírnou velmocí

Čína v pátek úspěšně vypustila do kosmu raketu Dlouhý pochod 5 (Čchang-čeng-5, CZ-5), kterou odborníci kvůli nosnosti nákladu přirovnávají k americkým nosičům Delta IV Heavy a Falcon 9 či k ruským raketám Proton-M.

Start rakety byl živě přenášen prostřednictvím internetu. Agentura DPA poznamenala, že událost byla očekávána s napětím, neboť nejsilnější čínská raketa otevírá cestu k budoucím čínským misím k Měsíci a Marsu či ke stavbě kosmické stanice.

Start CZ-5 byl v pořadí třetí a uskutečnil se z čínského kosmického střediska Wen-čchang v jižní ostrovní provincii Chaj-nan. Jeho plánování provázelo kvůli technickým úpravám několik odkladů, původně se tento start očekával letos v lednu.

Na palubě CZ-5 byla telekomunikační družice Š'-ťien 20, která je určena pro geostacionární oběžnou dráhu. To je taková orbita, na které se družice pozorovatelům ze Země jeví jako nehybná.

Zpožděný program

První let raketa absolvovala v listopadu 2016 a tehdejšímu startu předcházel několikahodinový odklad kvůli technickým potížím. Problémy se v listopadu 2016 nevyhnuly ani samotnému letu, neboť nosič se satelitem se dostal na jinou oběžnou dráhu, než bylo zamýšleno.

Dráha ale byla dodatečně upravena a satelit vstoupil na požadovanou orbitu, takže mise byla vyhodnocena jako úspěšná. Druhý let v červenci 2017 kvůli závadě na motoru skončil nezdarem.

Na nízkou oběžnou dráhu dokáže CZ-5 vynést 25 tun nákladu. Delta IV Heavy zvládne dopravit na tuto orbitu bezmála 29 tun a Proton-M 23 tun, podobně jako Falcon 9.