Tabák přispívá ke vzniku deprese a schizofrenie, ukázal výzkum

Kouření tabáku vede nejen k rakovině, ale také zvyšuje pravděpodobnost vzniku depresí a schizofrenie. Dokládá to výzkum vědců z univerzity v Bristolu.

Dlouhodobě se ví, že kouření je mnohem častější u osob, které trpí nejrůznějšími psychickými chorobami, zejména depresemi a schizofrenií. Doposud ale vědci nebyli schopní rozklíčovat, co je příčinou a co následkem. Tedy jestli tato závislost přispívá ke vzniku nemocí, anebo jestli psychické choroby vyvolávají nějak touhu po tabáku.

A právě to se rozhodli poznat experti z Bristolu. Vycházeli z britské databáze UK Biobank, v níž jsou informace o 462 690 kouřících Evropanech. Vědci použili metodu takzvané mendelovské randomizace, která postupně hodnotí změny v genomu. Z výsledků vyplývá, že kouření tabákových výrobků zvyšuje pravděpodobnost vzniku deprese i schizofrenie, současně ale platí, že lidé, kteří těmito problémy trpí, tabák vyhledávají častěji.

Tento výzkum je součástí rostoucího souboru důkazů, že kouření zvětšuje riziko mentálních chorob. Stejný tým vědců například přibližně před rokem vydal v odborném časopise British Journal of Psychiatry výzkum, který dokládal, že konzumace tabáku zvyšuje pravděpodobnost vzniku bipolární poruchy.

Kouření duševně nemocných je podceněný problém

Výsledky těchto studií už byly reflektovány i britskou vládou – ta roku 2016 vydala doporučení, aby se psychiatrické léčebny do dvou let zbavily tabáku.

Nové důkazy ukazují, jak důležité je soustředit se právě na skupinu duševně nemocných – až dosud se jí experti příliš nevěnovali. „Lidé s mentálními poruchami jsou často přehlíženi, když se snažíme snižovat závislost na kouření. A to vede ke vzniku nerovnosti,“ uvedla vedoucí tohoto výzkumu Robyn Wootinová. „Naše práce ukazuje, že bychom se měli za každou cenu snažit zabránit tomu, aby lidé s kouřením vůbec začali – a naopak podporovat ty, kdo s tím chtějí skončit,“ dodala.