Elon Musk chce, aby přibylo 30 tisíc „internetových“ družic. Kolem Země už jich krouží 60

Společnost SpaceX, která patří Elonu Muskovi, by chtěla mít na oběžné dráze čtyřikrát tolik satelitů Starlink, než původně plánovala. Mají vytvořit páteř světového internetu. Projekt kritizují mnozí astronomové, obávají se, že síť satelitů zhorší pozorování oblohy.

Úřady už dříve schválily společnosti SpaceX 12 tisíc satelitů této sítě, nyní si ale Muskova korporace zažádala o 30 tisíc dalších.

Žádost musí schválit International Telecommunication Union, která sídlí v Ženevě. Spravuje rádiové frekvence a dráhy družic, které obíhají kolem Země.

Prvních 60 satelitů Starlink vynesla na konci května na oběžnou dráhu raketa Falcon 9. Vzbudily velkou pozornost, protože tyto družice byly velmi jasné, těsně za sebou a daly se po dobu několika dní vidět na obloze: 

Řada astronomů protestovala. Budoucí síť podle nich připraví svět o oblohu, na kterou byli lidé tisíciletí zvyklí.

Český astronom Petr Horálek například uvedl, že se lidé mohou rozloučit s romantickými soumraky, kdy se na obloze postupně objevují hvězdy. „Nebe bude spíš připomínat jakési řídké světelné dálnice s poměrně pravidelnými počty záblesků umělých světlušek přelétajících od jednoho obzoru k druhému. Či chcete-li: futuristické kosmické nádraží.“

K čemu zařízení poslouží?

Každý satelit o hmotnosti 227 kilogramů je vybaven vlastním motorem, který mu umožňuje upravovat dráhu i udržovat polohu. Družice je velká přibližně jako kancelářský stůl a jsou v ní zabudovány sledovací navigační systémy, které společnosti umožňují přesné zaměření.

SpaceX rovněž tvrdí, že satelity Starlinku dokážou sledovat trosky na oběžné dráze a autonomně se vyhýbat kolizím.

Další zajímavostí těchto přístrojů je, že po skončení své životnosti samy sestoupí z oběžné dráhy a zaniknou v atmosféře. Rychle shořet při tom má 95 procent jejich komponentů.

SpaceX doufá, že se satelitní síť Starlink stane klíčovým zdrojem financování pro větší vesmírné projekty, jako je například plán kolonizovat Mars.

„Myslíme si, že toto je základní kámen na cestě k založení soběstačného města na Marsu a základny na Měsíci,“ řekl Elon Musk novinářům při zahájení projektu Starlink.