Mohou se přístroje v nemocnicích vzájemně ovlivňovat? Zkoumají to vědci ve Zlíně

Vědci z Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se věnují výzkumu elektromagnetické kompatibility přístrojů v nemocničním prostředí. Chtějí například zjistit, jestli bude možné používat určité přístroje u pacientů s kardiostimulátorem či zda na operačním sále bude moci být zapnutý mobilní telefon nebo notebook, sdělil mluvčí univerzity Jan Malý.

„Životní funkce pacienta, který podstupuje operaci pod anestézií, jsou hlídány elektronickým systémem. Aby činnost takového systému nebyla narušena, není možné mít v místnosti jiné elektronické přístroje,“ uvedl vědec Vojtěch Křesálek.

Studium vzájemného ovlivňování přístrojů je zaměřené prakticky. „V první fázi se zaměříme na jeden konkrétní problém, a to na otázku, jestli je bezpečné pro člověka s kardiostimulátorem podstoupit výkon pod litotryptorem,“ popsal Křesálek.

Magnetické pole může narušovat jiné funkce

Litotryptor je přístroj na drcení žlučníkových a ledvinových kamenů. „Akustický impulz je vytvářen elektrickým výbojem, při kterém vzniká pulzní magnetické pole. Pokud pod přístroj položíme pacienta s kardiostimulátorem, může magnetické pole vytvářet nepřípustný elektrický impulz a vzniká otázka, zda se nebudou přístroje vzájemně rušit a ohrožovat zdraví pacienta,“ uvedl Křesálek.

Výzkum se bude dělat v reálných podmínkách ve zlínské krajské nemocnici. Výsledky by měly být známé do jednoho roku. „Jakmile budou výsledky k dispozici, nabídneme je komerčním způsobem i dalším nemocnicím,“ uvedl Křesálek.

Projekt Elektromagnetické zdroje a jejich rizika v nemocničním prostředí bude prvním projektem řešeným v rámci Klastru aplikovaného biomedicínského výzkumu a inovací (KABMED), který vzniká ve Zlínském kraji.