Velryby můžou být u Islandu v klidu, tradiční lov letos nebude

Ve vodách kolem Islandu letos nezemře rukou velrybářů ani jediný kytovec. Obě místní velrybářské společnosti se totiž rozhodly, že tento rok letní lov nebude – je to poprvé za sedmnáct let.

Ve čtvrtek oznámila společnost IP-Utgerd, která se specializuje na lov plejtváků malých, že letošní sezonu zcela vynechá. Jde o úpravu původního plánu, jenž sice počítal s omezeným lovem, ale ne s jeho úplným zrušením – původně se počítalo s tím, že plejtváky bude chytat jen jediná loď.

Příčinou je rozšíření zón, kde se nesmí lovit. „Lodě by musely za lovem plejtváků vyrážet dále od břehů,“ uvedl ředitel IP-Utgerd Gunnar Bergmann. A to by zvýšilo náklady natolik, že by se celý podnik ekonomicky vůbec nevyplatil. Místo plejtváků se tedy tato společnost zaměří na takzvané „mořské okurky“, neboli sumýše. Tito ostnokožci připomínající tlusté červy se používají k přípravě pokrmů, ale dají se využít i v tradiční medicíně.

Kromě IP-Utgerd existuje na Islandu už jen jedna další velrybářská společnost. Tou je Hvalur, která se zaměřuje na lov plejtváků myšoků, o něco větších příbuzných plejtváků malých. Ta oznámila už na začátku června, že letošní loveckou sezonu také zcela vynechá, a to z důvodu nedostatku času na přípravu této náročné operace.

Letos se lovit nebude

Islandský tisk podle agentury AFP informoval, že za zrušení lovu může nepřímo tamní vláda. Povolenky, které vydává, totiž přišly letos od úřadů příliš pozdě a velrybáři tedy neměli čas připravit lodě, sehnat posádky a vyřešit i zbytek složité logistiky. Ředitel Hvaluru Kristjan Loftson uvedl, že dalším problémem byla v posledních letech i situace na tradičním a největším trhu v Japonsku. V této zemi totiž vyšly velrybí pokrmy z módy, a proto padá i cena masa.

Letošní rok se tedy stane teprve prvním od roku 2002, kdy v islandských vodách nebude harpunována jediná velryba. Mezi lety 1986 a 2002 totiž Island dodržoval moratorium na zákaz lovu velryb, které vydala Mezinárodní velrybářská komise.

Podle islandských úřadů je povoleno ročně ulovit v místních vodách 209 plejtváků myšoků a 217 plejtváků malých – toto nařízení platí do roku 2023. Už v minulých letech se ale tamní velrybáři nedokázali těmto kvótám ani přiblížit: například roku 2018 ulovili 145 myšoků a šest plejtváků malých.