Kosmická Hedvábná stezka rychle roste. Brzy předčí ruskou i americkou konkurenci, věří Čína

Beidou (zdroj: ČT24)

Známá GPS, tedy americký systém satelitní navigace, se musí chystat na konkurenci. Čínský BeiDou má totiž už brzy vstoupit na trh map a polohových služeb. Peking vyslal na oběžnou dráhu další satelit, který má už od příštího roku zajišťovat pokrytí signálem po celém světě a nabídnout alternativu k existujícím navigacím. BeiDou v Číně testují i v lodní dopravě nebo zemědělství.

Peking vyslal tento týden na oběžnou dráhu už 46. satelit, který dál rozšíří pokrytí signálu na Zemi. Je to další krok v posunutí čínského systému BeiDou na pozici celosvětové navigace.

BeiDou je konkurence GPS a jeho v současnosti třetí generace je součástí Globálního družicového polohového systému. Příští rok by už měl fungovat v ostrém provozu. „Do roku 2020 dokončíme výstavbu celé sítě BeiDou-3, která zajistí navigační a polohové služby s vysokou přesností neustále všem uživatelům ve všech koutech světa,“ řekl hlavní vývojář Wang Ping.

Tento systém funguje od roku 2000 v Číně, ale před sedmi lety se pokrytí rozšířilo na většinu asijsko-pacifického regionu. Zásadní použití má třeba v lodní dopravě, kde teď dochází k testování navigace v oblasti delty Perlové řeky.

Spolehlivost systému a jeho stálé zlepšování potvrzují kapitáni lodí, kteří ho využívají, ale také zahraniční experti. Ti potvrzují, že čínská navigace je kvalitní a využitelná v mnoha oblastech života. Číňané svou navigaci zkouší i v zemědělství. Třeba v programu samořídicích traktorů. Díky technologii BeiDou se mohou stroje na poli pohybovat nejen v přímých dráhách, ale i třeba v zatáčkách nebo kruzích.

Svět spojený družicemi

Kromě nejstaršího navigačního systému amerického ministerstva obrany GPS, který je ve veřejném provozu od roku 1993, funguje na světě ještě ruský GLONASS, jenž pochází taktéž z armádního sektoru a veřejnost ho může využívat od roku 2011. Ve stejném roce spustila svůj navigační systém Galileo Evropská unie. Ten je se svým sídlem v Praze podobně jako čínské BeiDou stále ve vývoji.

Navigace BeiDou podle Pekingu již brzy předčí své konkurenty. Záležet ale bude na implementaci technologie do chytrých zařízení světovými výrobci. Zatímco GPS je všeobecně rozšířené a první masověji vyráběné stroje už mají i čipy schopné přijímat signál Galileo, BeiDou zatím používají jen smartphony a tablety v Číně.

Tento systém bývá někdy nazývaný „Vesmírná hedvábná stezka“, satelity by totiž měly pokrýt všechny země, které jsou a v budoucnu budou součástí plánu čínské „Nové hedvábné stezky“.