Indie za pár týdnů vyšle sondu s robotickým vozítkem na Měsíc

Indie vyšle v polovině července k Měsíci sondu Čandrájan-2, s níž se pokusí přistát na měsíčním povrchu. Podle agentury Reuters to oznámila tamní vesmírná agentura ISRO. Pokud bude mise úspěšná, stane se Indie po Spojených státech, bývalém Sovětském svazu a Číně čtvrtou zemí, která měkkého (tedy úspěšného) přistání na Měsíci dosáhne.

Svou první lunární sondu vyslala Indie v roce 2008, tehdy ale družice Čandrájan-1 (Měsíční loď 1) pouze kolem Měsíce kroužila a nepřistála na něm.

Nová indická lunární mise se má soustředit na měsíční povrch, kde bude sbírat data týkající se vody a minerálů. Start je plánován na 15. července ve 2:51 místního času (14. července 23:21 našeho času). Dosednutí přistávacího modulu, který na povrch Měsíce dopraví robotické vozítko, se předpokládá v září.

Dva týdny na Měsíci

Robotické vozítko by mělo na měsíčním povrchu operovat 14 dní, sdělila indická vesmírná agentura. „Bude analyzovat složení měsíčního povrchu a posílat data a snímky zpět na Zemi,“ dodala agentura.

Přistání se má uskutečnit v blízkosti jižního pólu Měsíce v oblasti, kde doposud ještě žádná jiná sonda nepřistála, upřesnil zpravodajský server BBC News.

V roce 2008 první indická sonda Čandrájan-1 vypustila během své mise do oblasti jižního pólu Měsíce zařízení, které tvrdě dopadlo na měsíční povrch. Prach a dopadem vyvržené horniny zkoumaly přístroje mateřské sondy. Dopadová sonda MIP (Moon Impact Probe) byla nárazem zničena.