Japonská sonda bombardovala asteroid. Pokusila se na něm vytvořit kráter

Japonská sonda Hajabusa 2 se v noci na pátek pokusila vytvořit kráter na asteroidu Ryugu, ze kterého později odebere vzorky. Japonská kosmická agentura JAXA prozatím nemá k dispozici snímky, které by úspěch ojedinělého manévru potvrdily, sonda je ale v pořádku.

Hajabusa 2 nejprve sestoupila do výšky pěti set metrů nad povrch, kde vypustila ostřelovací zařízení, a poté se vzdálila do bezpečí. Následně vypuštěné zařízení vystřelilo měděný projektil, který měl po nárazu vytvořit až desetimetrový kráter. Zda se vytvoření kráteru podařilo, bude vědět JAXA později.

Japonská agentura vybrala toto místo:

Na ostřelování povrchu ze zhruba kilometrové vzdálenosti dohlížela kamera DCAM3, kterou sonda rovněž vypustila. Kamera nejprve snímky předá mateřské sondě, která je přepošle na Zemi. Podle BBC není známo, kdy bude mít letové středisko záznam k dispozici.

Pokud se kráter podařilo vytvořit, sonda se na místo dopadu po několika týdnech vrátí, aby z něj odebrala vzorky.

Japonský kosmický vysavač

Hajabusa 2 již na konci února získala vzorky z povrchu pomocí sběrné hubice. Aparát se tehdy těsně přiblížil k předem vybrané plošině o průměru šesti metrů a hubice na okamžik dosáhla kontaktu s povrchem.

Zda se skutečně vzorek podařilo odebrat, bude jasné až po návratu na Zemi. V sondě není žádné zařízení, které by přítomnost materiálu v úložném pouzdře potvrdilo. Odborníci z JAXA nicméně po vyhodnocení videa poznamenali, že množství materiálu uvolněného při této operaci z asteroidu zvyšuje pravděpodobnost úspěšného odběru.

Robot přistane v létě

K asteroidu se japonská sonda dostala po třech a půl letech loni v červnu. Na povrch už dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT. Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2. Přistání na povrchu je plánováno na červenec.

Nynější mise je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, i když návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na Zemi přistálo v polovině roku 2010.

  • Hajabusa znamená japonsky sokol stěhovavý.
  • Ryugu znamená dračí palác. V japonské mytologii to je mytický zámek, který leží pod hladinou. V lidové pohádce ho na zádech želvy navštíví rybář a vrátí se z něj se záhadnou krabicí. Podobně, jako se vrátí se vzorky Hajabusa 2.