Austrálie zachraňuje své rostliny před klimatickou změnou. Semena chce posílat na Špicberky

Záchrana rostlin v Austrálii (zdroj: ČT24)

Změny klimatu ohrožují nejen města a zvířata, ale také rostliny. A to i ty, které člověk využívá jako zdroj potravy. V Austrálii se v posledních letech znovu těší oblibě potraviny nasbírané přímo v buši, mnohých ale rychle ubývá. Přírodovědci se teď proto snaží semena původních australských druhů zachránit.

Semena australských akácií se používají například jako přísada do koláčů. Aboridžinka Raylene Brownová je ve své kavárně používá už dvacet let. Kdysi základní potravina původních obyvatel Austrálie se stala v současnosti oblíbenou díky tomu, že podle vědců snižuje glykemický index. A navíc má příjemnou chuť – trochu po kakau a trochu po kávě.

O původní druhy mají velký zájem také botanici. Ti v pověření vlády Severního teritoria začali jejich semena shromažďovat. Podle vlády mají tyto rostliny význam nejen kulturní, ale také ekonomický.

Vzorky už 750 druhů skladují zmrazené v Alice Springs. Dál se ale nedostaly, Austrálie přitom jako mnoho zemí světa využívá známé Globální úložiště semen na Špicberkách. To má zajistit bezpečné přežití na stovky let, i bez techniky současné civilizace. Biolog Steve Hughes tam ale vozí jiný biologický materiál.

Rostliny, které nikoho nezajímaly

 K zájmu o původní australské plodiny ho přivedly až nedávno dotazy stážisty: „Co se děje s rostlinami, které jsou důležité pro Aboridžince? Kdo se o ně stará? Kde jsou rostliny, s nimiž máme duchovní spojení? Kde jsou naše potraviny z buše? Jaká genová banka je skladuje? Prozkoumali jsme to – a nikdo se o ně nestará.“

Zajištění genofondu domorodých australských rostlin se tak stalo Hughesovým osobním projektem. I akáciová semena jednou možná přiveze na Špicberky. „Bylo to opomenutí, ale snad ještě není pozdě,“ uvedl vědec.