Počet upytlačených nosorožců v Jihoafrické republice klesl pod tisíc. Poprvé za pět let

Jihoafrická republika oznámila, že už pět let po sobě klesá množství nosorožců, které zabíjí pytláci. Loni se ho podařilo dostat pod symbolických tisíc kusů. Vládě se tak daří postupně snižovat úbytek populace tohoto zvířete způsobený poptávkou po jeho nesmírně ceněných rozích.

Podle jihoafrické vlády pytláci loni ulovili 769 nosorožců, což je o 259 méně než v roce 2017. Poprvé po pěti letech se tak počet mrtvých zvířat podařilo dostat pod tisícovou hranici. Země je domovem 80 procent africké populace nosorožců, která nyní čítá jen 25 tisíc kusů.

Počty upytlačených nosorožců klesají
Zdroj: Save the Rhino

Jihoafrická ministryně životního prostředí Nomvula Mokonyaneová uvedla, že „výrazný pokrok“ nastal díky personálnímu posílení ochrany zvěře a také zlepšené domácí a mezinárodní spolupráci.

Asijský trh je otevřený

V posledním desetiletí počty upytlačených nosorožců dramaticky vzrostly. Jejich rohy stojí na černém trhu na váhu více než kokain a pašeráci dělají všechno pro to, aby je vyvezli ven z Afriky. Odběrateli bývají především zákazníci v asijských zemích.

Rohy nosorožců používají totiž tradiční čínští léčitelé při celé řadě zdravotních problémů včetně horečky, otrav z jídla nebo dny. Tygří kosti se často zpracují do takzvaného kostního vína či lepidla a jsou považovány za prostředek podporující celkovou kondici organismu či mužnost.

List New York Times uvádí, že lídři léčitelství na oficiální úrovni od používání těchto metod odrazují, v zákulisí však obchod s tygřími kostmi a rohy nosorožců přežívá. Podle odhadů žije v Číně v zajetí 6500 tygrů, počet takto chovaných nosorožců prý není znám. Experti se ale údajně domnívají, že množství chovaných zvířat, která by mohla být použita pro léčitelské účely, nejspíše v Číně nebude stačit na pokrytí poptávky.