NASA nenápadně zrušila vědecký program sledující skleníkové plyny

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že ruší program, který za 10 milionů dolarů ročně sledoval uhlík a metan v atmosféře. Tyto dva prvky jsou klíčovými při vzniku skleníkového efektu a mají zásadní dopad na změny klimatu.

Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí kosmické agentury. Jednalo se o program nazvaný Carbon Monitoring Systém (neboli CMS); sledoval zdroje a ukládání uhlíku a podle toho pak vytvářel modely ve vysokém rozlišení toků uhlíku na Zemi.

Jako první o tom informoval vědecký časopis Science: „Administrativa prezidenta Trumpa potichu zabila CMS,“ oznámil na webu. Současně tuto změnu označil jako „další z mnoha útoků na klimatologii ze strany Bílého domu“.

V článku se také uvádí, že NASA odmítla poskytnout zdůvodnění pro tento krok kromě obligátních „obav z udržení rozpočtu a důležitějších vědeckých priorit v rámci rozpočtu“. Mluvčí NASA Steve Cole oznámil, že o programu CMS se v návrzích rozpočtů nic nepsalo – a to už od března. Díky tomu „mohla administrativa tento krok udělat“. Na žádost agentury AFP o komentář reagoval Cole tím, že Donald Trump navrhl seškrtat projekt CMS a čtyři vědecké mise zkoumající Zemi už vloni – jedním z nich byl Orbiting Carbon Observatory 3 (OCO-3).

Nakonec to pro tyto čtyři mise dopadlo dobře – Kongres se rozhodl, že je považuje za natolik hodnotné, aby se vešly do rozpočtu schváleného v dubnu 2018. Projekt CMS však mezi nimi nebyl, takže byl zrušen přesně, jak bylo Trumpovou administrativou plánováno. Mluvčí Cole potvrdil, že NASA ještě vědce nechá dokončit výzkum, který v rámci tohoto projektu probíhá, nové plány už však nebudou vznikat.

Trumpova administrativa a klimatická změna

Donald Trump v minulosti mnohokrát kritizoval zprávy vědců o klimatických změnách. Držel se tohoto přístupu i poté, co se stal prezidentem Spojených států a v červnu 2017 oznámil, že USA odstoupí od pařížské dohody o klimatu z roku 2015. Smlouva podepsaná 195 zeměmi je podle něj pro Američany neúnosně drahá.

Trump tehdy v projevu uvedl, že plní sliby, které Američanům dal během předvolební kampaně, a hodlá prosazovat jejich zájmy. „Proto, abych mohl naplnit svou povinnost chránit Ameriku a její občany, Spojené státy odstoupí od Pařížské klimatické dohody,“ sdělil.

Trump argumentoval tím, že smlouva zvýhodňuje jiné země na úkor Američanů, vůči jejichž ekonomice je naopak drakonická. Spojené státy tak končí s přispíváním do klimatických fondů, které byly pařížskou dohodou ustanoveny.

Kritikem rozhodnutí je například Kelly Sims Gallagherová, ředitelka Mezinárodního centra pro environmentální politiku na Tuffově univerzitě. „Pokud nemůžete měřit redukci emisí, nemůžete se spolehnout, že země dodržují dohodu,“ uvedla pro Science. „Zrušení CMS je vážnou chybou.“